Війна (Відео)

Дивом вцілили: історія родини із зруйнованого гуртожитку на ЗАЗі (Відео)

Марина Купрієнко з трьома дітьми, чоловіком та свекрухою перебували в своїй оселі, коли 13 березня 2022 року російська авіація зруйнувала гуртожиток на Зазі. Кімната родини знаходилась на 5 поверсі цього гуртожитку, і сім’ї дивом вдалось вцілити.

«Якраз діти змерзли, ми тоді спускались у підвал. Діти кажуть: холодно в підвалі, давайтесьогодні будемо вдома. І ми якраз були вдома, коли було влучання. Кутовий диван і ми ось так як штабелями спали. А середня дитина і свекруха моя спали надвохярусному ліжку. А вікно тут. І в нас від вікна полетіло все на нас», — Марина Купрієнко, чернігівка.

Перше про що подумала Марина, як вибратись та чи є куди спускатись.

«Чоловік каже: спокійно, без паніки. А воно темно. А я сиджу на дивані і мені так страшно, меніздавалось, що під нами більше нічого немає. Я боюсь встати. Телефони у всіх порозряджались.Одна запальничка. І страшно, аби хоч присвітити, зрозуміти, куди іти», — Марина Купрієнко, чернігівка.

Тоді згадали про пожежну драбину. Родині вдалось спустись до другого поверху, далі допомогли рятувальники. Прихистку родина пішла просити в директора школи, де навчались діти Марини.

«У моєї сусідки в сестри чоловіка на Ремзаводі квартира є. Там ми вдень купались, готували їсти,а ввечері йшли в школу. Нам виділила директор школи коморку для нас – 11 людей в підвалісаме. Облаштували, дали нам мати, матраси. На партах спали. Свої ковдри, подушки. І в школінам допомогли», — Марина Купрієнко, чернігівка.

Після деокупації родина поселилась в сестри жінки. Пізніше за допомогою Інтернету вдалось знайти житло, де і зараз проживають, платять за комунальні та доглядають за будинком. Він теж був постраждалий від війни.

«Ми встановили вікна. Тут видно дім трішки трухануло, то каналізація була трішки порушена.Змінили все це. Вода в будинку, газ, світло. Тепло. Так і живемо з минулого року», — Марина Купрієнко, чернігівка.

Раніше родина отримали виплати ВПО. Проте зі змінами в законодавстві наразі отримати їх не можуть.

«З березня відмінили. Дала документи чоловіку. Кажу: сходи дізнайся, що треба для того, щобзараз нові категорії – зруйноване майно і діти до 18 років. Можна оформити так, якбагатодітна. Він пішов і йому сказали, що ми не маємо права отримувати на виплати ВПО, такяк офіційно ні я , ні чоловік не працює», — Марина Купрієнко, чернігівка.

Марина говорить, що поки через недавні опікові травми, зараз немає змоги влаштуватись на роботу. Бо лише нещодавно почала повноцінно ходити. Наразі родина продовжує жити в найманому житлі та вибудовувати там затишок.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button