Війна (Відео)

Погріб врятував нам життя: спогади про страшний 2022 рік чернігівської родини Аксютів (Відео)

Понівечений уламками паркан навколо будинку родини Аксютів нагадує про жахливі події 2022 року. Тоді під час активних бойових дій на території області в Чернігові значно постраждав мікрорайон Бобровиця, де й мешкає родина. Сотні розбомблених осель, зруйнованих доль і страшних спогадів.

«Це трапилося 16 березня 2022 року, були ми в погребі з сім’єю, нікуди не виїжджали. Наш будинок було покраплено міною, навіс було теж покраплено міною і біля двору дві міни впали. Але так нам, слава Богу, пощастило, що будинок не загорівся», — місцевий мешканець Олександр Аксюта.

Будинок родини був наполовину зруйнований і непридатний для життя. Проте, на щастя,тоді ніхто з родини не постраждав.

«Був зруйнований дах і стіна з тієї сторони була зруйнована. Будинок дерев’яний, обкладений був цеглою. Цегла порозліталася, вікна повилітали,оскільки він із дерева був, то трошки зсунувся, був розбитий», — місцевий мешканець Олександр Аксюта.

Олександр Аксюта з сумом в очах згадує минулі події 2022-го. Виїжджати з родиною не збирались, а щойно окупанти вийшли з області, почали власними силами відновлювати житло.

«Ми були в погребі, тому що вдома в нас худоба, виїжджали тільки по воду, бо не було води. Палили вогнище, готували їсти на ньому. А загалом дуже-дуже жахливо це. Ми в погребі сиділи. Це він, скажемо так,врятував нам життя», — місцевий мешканець Олександр Аксюта.

Допомагали із відновленням будинку родині й волонтерські організації.

«Спочатку дах робили трішки іншої форми, зробили та зимували, поставили вікна та зробили опалення,тому що позлітали батареї.

У 2023 році уже переробили дах й утеплили стіни мінватою. І робили отаким сайдингом за свої кошти. Покрівлю нам допомогли зробити. У будинку ще трапляється, що стеля впала, але то самі відремонтуємо», — місцевий мешканець Олександр Аксюта.

13 січня цього року мікрорайон Бобровиця знову на собі відчув вибухи, спричинені ворогом. Постраждали вже відновлені будинки.

«Це було о пів на восьму ранку. Був перший вибух дуже такий потужний. Не зрозуміли, що це. Тоді другий, третій дуже. Тоді вже зрозуміли, що десь щось вибухає. Будинок, звісно, як кажуть,підстрибнув, але до нас ударна хвиля не дійшла.

І розуміємо, що воно летить, це ж не наступ. Тут воно зовсім незрозуміло, куди прилетить, як прилетить і коли прилетить. Тому відчуття такого, щоб кудись бігти чи їхати, не було», — місцевий мешканець Олександр Аксюта.

Українці щодня доводять світові свою незламність. Родина Аксютів – одна з тих, кому вдалось відновити оселю після жахливих подій 2022 року. Проте багато мешканців Чернігова ще й досі залишаються без домівок та змушені винаймати житло і шукати допомоги.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button