Війна (Відео)

Постійні обстріли, евакуація та життя на прикордонні Новгород-Сіверщини (Відео)

Прикордоння Чернігівщини щодня потерпає від ворожих обстрілів. За 2023 рік Новгород-Сіверщину обстріляли 1215 разів і було 960 приходів із різного виду озброєння. Зокрема, в цьому районі потерпають від обстрілів Семенівська та Новгород-Сіверська громади. Через безпекову ситуацію люди змушені евакуюватись до більш безпечних місць. Станом на сьогодні на Новгород-Сіверщині з чотирьох сіл громади виїхали всі жителі. Це села Леонівка, Мурав’ї, Красний Хутір і Бучки.

«Головне завдання – це збереження життя людей, які перебувають у небезпечній зоні. Ми були вимушені запропонувати громадам, які знаходяться біля кордону, залишити, на жаль, свої домівки. Сьогодні у зв’язку з відсутністю електроенергії в населених пунктах біля кордону тяжко проживати, неможливо проживати», — Сергій Сергієнко, голова Новгород-Сіверської РДА.

Місцева влада пропонує жителям переїжджати до більш безпечних сіл району. Проте інколи люди виїжджають на кілька днів і повертаються додому, знову наражаючи себе на небезпеку.

«Є пропозиція евакуації до наших більш віддалених громад – до Понорниці, до Коропа, де підготовлені місця для евакуації. Приблизно 7 тисяч людей ми можемо переселити до Коропської громади і приблизно 5,5 тис. людей – до Понорницької громади. Зокрема, в Новгород-Сіверській громаді підготовлені гуртожитки, які можуть прийняти населення, що підлягатиме евакуації. На сьогодні в Новгород-Сіверській, Семенівській, Понорницькій і Коропській громадах – приблизно 7,5 тис. переселенців», — Сергій Сергієнко, голова Новгород-Сіверської РДА.

Від постійних обстрілів потерпає не лише цивільне населення, але й різні сфери життя населених пунктів. У Семенівській громаді неможливо повноцінно відновити навчання, діти навчаються онлайн.

«Є небезпека втратити і той обслуговуючий персонал, який працює в цій зоні. Це насамперед медичні працівники, це енергетики, які працюють у зоні постійних обстрілів. Сьогодні приблизно сім населених пунктів Семенівщини залишилися без світла, у Новгород-Сіверській громаді їх десь шість», — Сергій Сергієнко, голова Новгород-Сіверської РДА.

Варто пам’ятати про ворожого сусіда та не нехтувати своєю безпекою і безпекою рідних.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button