Війна (Відео)

Пташки поїдуть на війну знищувати ворога: ще 30 дронів чернігівські волонтери передали українськимзахисникам (Відео)

У межах проєкту «Дозорні Півночі» українські захисники отримали ще 30 дронів. Цей проєкт був ініційований благодійним фондом «Волонтери Північ» в грудні минулого року. Загалом від 1 грудня волонтери вже закупили 120 дронів для захисників з ОК «Північ» на загальну суму приблизно 2 млн грн.

«Було багато запитів до фонду від військових частин саме щодо дронів fpv і ми вирішили зусилля фонду максимально сконцентрувати на закупівлі і передачі fpv-дронів.

Щоб акумулювати більше фінансових ресурсів, ми залучаємо до фонду активних людей, які хочуть допомагати армії: вони відкривають банки невеличкі, розпочинають збори на допомогу нашому фонду. Проєкт називається «Дозорні Півночі». І зараз налічується приблизно 60 дозорних Чернігова, які активно включилися і допомагають збирати кошти»,- Юрій Рудич, співзасновник фонду «Волонтери Північ».

Вероніка Заєць – одна з тих 60 людей, яка відкрила збір на 5 тисяч гривень.

«Ми повинні щось робити, а не просто сидіти вдома і чекати на те, що люди самі щось зроблять чи що якось воно закінчиться само. Нічого просто так не буває.

Узагалі за два дні набралося дві тисячі з п’яти. Далі збір зупинився. Я думала, що все вже. Я сьогодні написала, що збір вже сьогодні закриється. І одна знайома скинула всю суму. І це дуже круто»,- Вероніка Заєць, учасниця проєкту «Дозорні Півночі».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новгород-Сіверська громада провела в останню путь воїна

Дрони дуже важливі на війні. Щоденно за їх допомогою українські захисники знешкоджують техніку противника та запобігають просуванню російських військ.

«Пташки поїдуть на війну. Будуть знищувати техніку і живу силу противника.

Важливі дрони, тому що ми можемо вражати техніку на великих відстанях. Те, що нам поки що не дозволяє брак боєприпасів до артилерії»,- Максим Конашевич, командир взводу розвідки.

Наразі вкрай необхідно долучатися до таких ініціатив. Оскільки дронів на війні багато не буває.

«Зазвичай кваліфікований екіпаж може використовувати 2 дрони на 1 ціль. Це суперпрофесіонали, майстри. Загалом ті, хто починає цим користуватись, до 5 дронів на 1 ціль.

За відсутності в нас артилерії, артилерійських набоїв, суспільство, військові вигадали ось такий засіб враження противника, тому все це іграшково, такий і має вигляд. Але насправді дуже багато збоїв, бо ось цей заклик – виробляти дрони вдома, він не працює, оскільки це техніка і вона виходить із ладу»,- Максим Конашевич, командир взводу розвідки.

«Це не тільки засіб ураження – це і можливість зберегти життя нашим військовим. Тому що військовий не знаходиться безпосередньо в зоні бойових дій, він із досить суттєвої відстані: 10,15, 20, а то й 30 км може вражати ворога, тому вони дають ще можливість зберегти життя»,- Юрій Рудич, співзасновник фонду «Волонтери Північ».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Оксана Замятіна

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button