Війна (Відео)

Жителі Чернігівського мікрорайону «Бобровиця» про пережите 13 січня 2024 року (Відео)

«Це все потріскано, все хитається. Це ми вже укріпили їх, поприбивали, а так це все хитається і побите. І двері підпираємо. Нові двері, а вони ось, не зачиняються. Тепер треба знову міняти двері на нові», — Марія Пила – жителька мікрорайону Бобровиця.

Марія Пила – мешканка Чернігівського мікрорайону Бобровиця. Її двір – один із найбільш постраждалих унаслідок влучання уламків російської ракети 13 січня 2024 року.

«Двері вибило, ті, що нещодавно встановили, вікна потріскали пластикові, стіни потріскалися, сарай знесло, шифер зняло на сараї», — ТИТР: Марія Пила – жителька мікрорайону Бобровиця.

О пів на восьму ранку 13 січня чернігівці прокинулися від гучних вибухів, за інформацією начальника Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслава Чауса, в місті працювала ППО. За словами очевидців, після кількох «глухих» вибухів пролунав один надзвичайно потужний і гучний. Пізніше військове керівництво області повідомить про падіння уламків збитої російської ракети в чернігівському мікрорайоні «Бобровиця».

«Перший удар такий, що і стіни почали тріщати, все сипалося на голову. Швидко вдяглася – і в погріб, тільки добігла до погреба – аж вибух сильний. Як затріщало все, то я подумала, що вже все, що вже знову почалося», — ТИТР: Марія Пила – жителька мікрорайону Бобровиця.

«Я тільки з двору бачив таке зарево червоне і все», — Віктор Стельмах – житель мікрорайону Бобровиця.

«Отут за магазином впали уламки ракети, ну і летіли зі страшною силою. Особливо дісталося тим, хто живе з отого боку – повибивало багато, того, що необхідне взимку: вікна, двері, відкоси повідпадали, тріщини в стінах», — Олег Карпенко – житель мікрорайону Бобровиця.

Наразі відомо, про пошкодження одного багатоповерхового та 23 приватних житлових будинків.

Наталія Соболь – жителька мікрорайону Бобровиця. За словами сусідів, саме її будинок прийняв на себе найпотужніший удар. Унаслідок падіння уламків ворожої ракети оселя жінки залишилась без вікон, зі стелі осипалася штукатурка, фасад посікло уламками.

«Дев’ять вікон повністю, необхідна повна заміна. Утеплення будинку відійшло від стіни з цього боку, пів даху і три балки перебиті, гараж, на фронтоні пряме влучення діру пробило, в сараї вікна-двері повибивало, навіть у погребі нижні двері зірвало із завісами – такої сили була ударна хвиля», — Наталія Соболь – жителька мікрорайону Бобровиця.

Того ранку вона разом з онуком була вдома. Момент вибуху в пам’яті жінки закарбувався надзвичайно яскраво.

«Спочатку пролунав глухий вибух, за звуком такий, ніби в Шестовиці боєприпаси знешкоджують, а через декілька секунд, не можу сказати точно, такий вибух, що будинок увесь здригнувся, зашумів шифер, посипалося скло, онук кричить: «Бабусю, ти де?». Я вдячна Богу, що він живий, бо внук спав у цій кімнаті, і це вікно виходить просто на епіцентр вибуху», — Наталія Соболь – жителька мікрорайону Бобровиця.

Згідно з повідомленням на офіційному сайті Чернігівської міської ради, станом на 16:00 13 січня 2024 року через падіння уламків російської ракети на території Чернігова зафіксовано такі пошкодження:

1 багатоквартирний будинок, у якому пошкоджено 20 квартир — вибиті балконні рами та вікна; 23 приватні житлові будинки; чотири магазини. Інформація щодо постраждалих людей не надходила.

Чернігівський мікрорайон «Бобровиця» – один із тих, що найбільше постраждали під час активних бойових дій на території області. Місцеві жителі тривалий час відновлювали свої помешкання після відступу російських військ з території області. І коли в більшості з них ремонтні роботи вийшли на фінішну пряму, їм доведеться вдруге розпочинати заново.

Утім, чернігівці впевнені: головне – що всі живі, а оселі обов’язково відновлять.

«Ну, що ж, будемо жити, на цьому життя не завершується», — Наталія Соболь – жителька мікрорайону Бобровиця.

«Нас тут живе п’ятеро людей: я, дружина, мама моя, дочка та внучка. Дякувати Богу, що всі залишились живі, а будинок уже якось відбудуємо», — Олег Карпенко – житель мікрорайону Бобровиця.

«Але нічого, аби тільки живі були, відбудуємо», — Марія Пила – жителька мікрорайону Бобровиця.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button