Війна (Відео)

Зі Шрі-Ланки – на захист Чернігова: сповідь вдови померлого захисника (Відео)

Під час війни багато українців продемонстрували справжню відданість своїй країні, але історія Дмитра Єршова виділяється особливою самопожертвою та патріотизмом, адже чернігівець, який тривалий час працював тренером із серфінгу на Шрі-Ланці, ухвалив рішення повернутися до рідного міста, коли почалося повномасштабне вторгнення. Він залишив своє мирне життя на тропічному острові, щоб захищати Чернігів – місто, в якому він виріс і яке завжди залишалося в його серці.

«Про те, що почалась війна, ми дізналися ще в Києві, і вже о 7-8 ранку їхали до Чернігова, бо в нього тут була мама, документи. Адже якщо кудись їхати, то документи ж потрібні. Він мене завіз додому та пішов збирати своїх друзів. Прийшли до військкомату, там сказали, що поки велика черга. Здається через день-два він знайшов зброю, бо для нього було незрозуміло, як можна воювати на «голому ентузіазмі», він якраз у цей час знайшов своїх побратимів, і його відправили до Киїнки. Він був наводчиком, йому надавали інформацію з області, а він передавав далі, щоб допомагати нашим хлопцям. Була одна дуже цікава історія, він був ще тоді як цивільний, бо не підписував жодних документів із ЗСУ, але командири його вже захищали, бо розуміли, що ця людина може наробити цікавих речей», — Анна Єршова – вдова загиблого захисника.

Після того як ворога було вигнано з північних земель, Дмитро Єршов вирушив на Харківщину. 22 липня 2022 року під час виконання бойового завдання його автомобіль підірвався на ворожій протитанковій міні.

«Машина перетворилась просто на брухт, я не знаю, яким дивом він вижив, я казала, що Бог його поцілував і поклав біля машини, тому що інших хлопців там не залишилося, а в нього поверхнево не було видно ушкоджень, але були внутрішні розриви. Йому видаляли нирку, селезінку, не було барабанних перетинок. В нього було багато життєвих ситуацій, коли він міг загинути, і під час бойових дій, було три рази, що на нього і авіація летіла, і танк ішов, ситуація, коли підірвався, також, коли він був оператором дронів, у цивільному житті, коли списався, він ходив в драмтеатр на виставку дронів. Коли прилетіло, за три хвилини до цього їх спускали в укриття, а ми живемо недалеко від центру, то він вирішив поїхати додому, він тільки повернув на нашу вулицю, його вибуховою хвилею «змело», — Анна Єршова – вдова загиблого захисника.

Попри численні поранення, Дмитро продовжував займатися спортом і готуватися до змагань в Америці. Однак захворів на менінгіт, і 3 грудня 2023 року його життя трагічно обірвалося.

«Його поранення догнало через півтора року. Він готувався до змагань і йому інфекція потрапила через вухо, оскільки в нього не було органів, які відповідали за імунітет, вона й забрало його», — Анна Єршова – вдова загиблого захисника.

Дмитро Єршов вів активний спосіб життя і прагнув, щоб у Чернігові молодь мала більше можливостей для занять різноманітними активностями.

«Зараз суто психологічно я хочу дотягнути проєкт, який ми з Дімою дуже сильно хотіли – відкрити скеледром Нам дуже подобалося кудись їздити, десь лазити. І для того щоб десь розвіятися, нам треба було їхати або до Києва, або до Житомирської області. А зараз народився малий, дуже хочеться, щоб у нього був такий розвиток. Був вибір: або повернутися в Київ, бо і для дитини більше можливостей, або залишитися тут. Тому зараз я шукаю можливості. Я бачу, що у містян є бажання щось типу такого, вважають, що Чернігів – місто пенсіонерів, а я хочу, щоб було інакше, щоб було більше молоді, і це один із моментів вшанування пам’яті чоловіка – відкрити такий простір», — Анна Єршова – вдова загиблого захисника.

Журналіст: Іра Пономаренко

Оператор: Сергій Бутько

Робота над цим матеріалом стала можливою завдяки проєкту Fight for Facts, що реалізується за фінансової підтримки Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button