Суспільство (відео)

Вандали викрали погруддя видатного письменника (Відео)

Стокілограмовий бронзовий бюст Михайла Коцюбинського викрали цієї ночі. Біля понівеченої могили зранку зібралися працівники музею Михайла Коцюбинського та прямий нащадок Ігор Коцюбинський.

Нікому це не потрібно було. Він ні в кого не був на балансі. Це не потрібно було ні адміністрації, ні міській раді тим більше.

У відчаї він не підбирає слів і нарікає, що пам’ятником ніхто не опікувався. Хоч усі вважають його історичною і культурною спадщиною.

«Спочатку був дерев’яний хрест. Потім поставили пам’ятник – роботу Валеріана Коцюбинського, Андрейченка і ковбаси – скульпторів. От він простояв 62 роки, уявіть собі», — родич Михайла Коцюбинського Ігор Коцюбинськи.

Бронзовий постамент стояв понад шістдесят років. Працівники однойменного музею переконують, що частіше вандали тут знімали огорожу, та от саму могилу понівечили вперше.

«Вчора ми тут проводили екскурсію. Була делегація із Криму. Всі вражалися творчістю цього письменника. А сьогодні сталася така жахлива подія», — завідувачка відділу департаменту культури Лариса Латіна.

Щоб бронзовий бюст не пошкодити об гранітні плити могили, вандали гарненько встелили все навколо тюками соломи. Це для поліції речовий доказ. Зранку його присипало снігом. Нині поліція шукає свідків і з’ясовує, який статус мав цей пам’ятник.

«Зараз проводяться слідчо-розшукові заходидля встановлення свідків та очевидців даного правопорушення, а також осіб, причетних до скоєного.Вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження», — прес-офіцер чернігівської поліції Наталія Човпило.

Кримінальне провадження відкрили за статтею 297 частиною першою – наруга над могилою. Адже чомусь цей пам’ятник не стояв на балансі жодної установи. Якщо зловмисників знайдуть, їм загрожує 3 роки ув’язнення.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Опять российский след? Что-то такого шума после сноса памятника Федорову не было, а он то побольше Коцюбинского для Черниговщины сделал.

Back to top button