Культура

У бібліотеці Короленка згадали творчість Петра Зуба (Фото)

Літературно-поетична та музично-хорова імпреза кафедри музичного мистецтва ФПН ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка «Петро Зуб: поет, композитор, педагог» пройшла днями в Чернігівській ОУНБ імені В.Г. Короленка.

Про це ЧEline повідомили представники бібліотеки.

Захід відбувся до 100-річчя заснування Чернігівського учительського інституту (нині – ЧНПУ) та до 140-річчя заснування ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка.

Вступом до імпрези стала пісня «Стоїть гора високая» (текст Л. Глібова) у виконанні хору факультету початкового навчання ЧНПУ імені Т.Г. Шевченка. Цей твір – фольклорний запис Петра Зуба, що відрізняється від звичної версії надзвичайною мелодійністю та мінорним настроєм.

Петро Григорович Зуб народився 22 листопада 1932 року в селі Ковалівка Шишацького району Полтавської області. Закінчив Київську державну консерваторію. Жив і працював на Чернігівщині. Викладав музику у вищих та середніх навчальних закладах, зокрема був завідувачем кафедри музики і співів у ЧНПУ ім. Т.Г. Шевченка.

Член Національної спілки письменників України, Заслужений працівник культури України, Відмінник народної освіти, лауреат обласної літературної премії ім. М. Коцюбинського.

Автор поетичних збірок «Зоряний баштан», «Золотника», «Жайворонки», «Голубе Полісся», «Пісня дзвоника», «Хай ще зозуля кує», «Царина душі моєї», «Доля», «Жур-журавлик», «Свіча», «Дзвіниця», «Моя дорога», «Березень», «Ласкавиця», «Листопад», «Яса», «Для тебе живу» (вибране), прозових книг «Рід», «Не прокляни себе», «Початок дороги», «Золота спадщина», «Сизий птах», «Грім», «Добридень».

Творчий склад імпрези презентував багатогранну творчість Петра Зуба. Поезія, авторська музика, хори та обробки народних пісень – все це звучало у професійному виконанні студентів та викладачів.

Творчість Петра Григоровича відлунює в серцях сучасних митців та композиторів. На заході прозвучав твір Лариси Забари на основі поезії Петра Зуба. Виконав ліричну композицію Сергій Гончаренко під акомпанемент автора твору. Під щемливу музику фортепіано чарівний голос розповідав про Поліський край і безмежну любов автора до рідної Чернігівщини.

Петро Григорович писав: «Віршами йду по Україні…». І водночас він був визначним інтернаціоналістом. Коли в Чернігові у 2000 році відкрилась перша єврейська школа, вона потребувала свого гімну. Тому керівництво навчального закладу звернулося до поета з проханням написати його. І на відкритті школи цей гімн прозвучав під акомпанемент автора – «Українця з великої літери» Петра Зуба.

Твір був написаний з урахуванням ладової системи та музичних тонкощів єврейського народу. На заході студенти представили цю композицію, виконання якої закінчилось під гучні оплески присутніх.

Особливо чарівно звучала поезія митця під мелодійні та знайомі з дитинства кожному українцю звуки бандури, які подарував гостям заходу Максим Медвєдєв.

На вечорі був представлений портрет Петра Зуба, автором якого є народний художник України Володимир Ємець.

Композитор і керівник хору Станіслав Першин поділився спогадами про «побратима по творчості» та виконав авторську композицію на слова Петра Григоровича.

Ще статті по темі

Back to top button