Суспільство

Польські парашути для українських десантників

Однією з проблем українських десантників тривалий час були парашути застарілих конструкцій ще радянського виробництва.

Тому в 2014 році були куплені кілька іноземних зразків, їх відправили на випробування до Державного науково-випробувального центру Збройних сил України, що нині перебуває в Чернігові (переведений навесні 2014 року після окупації Криму).

Основний етап випробувань проводився на базі 25-ї бригади транспортної авіації та 37-го загальновійськового полігону Високомобільних десантних військ. Усього фахівцями Державного науково-випробувального центру та стройовими офіцерами Високомобільних десантних військ було здійснено понад сто експериментальних стрибків.

Після ретельних випробувань на початку січня 2017-го наказом Міністерства оборони України року на озброєння Збройних сил України прийнятий комплект десантної парашутної системи «Dedal»: десантна парашутна система AD-95, запасна система AZ-95 і вантажний парашутний ремінь UZO-100.

Парашутна система «Dedal» була розроблена на початку 90-х років в авральному порядку для заміни радянських зразків, ліцензія на виробництво яких закінчилась у 1991 році, а на закупку західних зразків грошей було недостатньо. Тоді компанія Air-Pol спільно з Університетом офіцерів Сухопутних військ у Вроцлаві після чотирьох років спроб, випробування та аналізу розробила систему AD-95 «Дедал» (прийнята на озброєння польського війська у 1996 році).

Фактично «Dedal» є аналогом систем радянського виробництва Д-1 5У та Д-6, які перебувають на озброєнні ЗС України та дещо програє в характеристиках американським і європейським зразкам.

Вона може використовуватися для виконання навчально-тренувальних, бойових та інших видів стрибків із парашутом окремими особами або групами з повним штатним озброєнням і спорядженням парашутистів-десантників усіх спеціальностей із військово-транспортних літаків та вертольотів.

Максимальна висота застосування десантної парашутної системи — 8 кілометрів, площа купола — 83 квадратні метри, мінімальна висота десантування — 120 метрів, вертикальна швидкість зниження парашутиста — не більше 5 метрів на секунду.

Ще статті по темі

Back to top button