Суспільство

Поліція Чернігівщини звертається до громадян: будьте пильними – шахраї не дрімають!

Шановні громадяни!

Правоохоронці застерігають вас від необдуманих кроків, через які ви можете втратити заощадження або цінні речі, – саме на них полюють зловмисники. Для більшої поінформованості поліція знайомить жителів Чернігівщини з основними видами шахрайств та способами їх уникнення.

Види шахрайств:

1) Телефонні шахрайства (ваш син у поліції або потрапив у ДТП) або SMS про виграш автомобіля і необхідність сплати комісійних.

Аби не стати жертвою шахраїв, поліція радить громадянам дотримуватися таких правил:

Насамперед не впадайте в паніку і не поспішайте виконувати умови аферистів.

Ніколи не називайте своїх близьких на ім’я. Попросіть людину, яка відрекомендувалась поліцейським, назвати прізвище, ім’я, по батькові і дату народження затриманого або постраждалого родича. Практично у 100 відсотках випадків такою інформацією злочинці не володіють.

Уточніть, у якому саме відділку поліції перебуває ваш син або родич, після чого зателефонуйте до чергової частини і перевірте інформацію.

Спробуйте якнайскоріше передзвонити тому, хто «потребує негайної допомоги», або людям, які можуть у цей час бути поруч і підтвердити або спростувати інформацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині шахраї видурюють гроші від імені податківців

Останній такий випадок трапився 21 лютого. До Чернігівського відділу поліції о 16:45 звернулась жителька Чернігова, 1930 року народження, із заявою, в якій просить вжити заходів до невстановленої особи, котра, зателефонувавши на стаціонарний телефон і назвавшись її сином, шахрайським шляхом, під приводом того, що нібито потрапив у ДТП, заволоділа грошовими коштами в сумі 5000 доларів США. Жінка віддала гроші в руки невідомому, який назвався кур’єром від сина. Зателефонувавши потім сину, заявниця дізналась, що з ним усе гаразд.

За даним фактом відкрите кримінальне провадження за ст. 190 Кримінального кодексу України – «Шахрайство».

2) Інтернет-шахрайства (купівля – продаж товарів через інтернет);

Шахрай виставляє на сайт товар нібито для продажу і пропонує здійснити передоплату або перерахувати хоча б задаток. Після того, як жертва перерахувала гроші, аферист зникає. Бувають випадки і навпаки — жертва надсилає товар замовнику, а грошей за нього так і не отримує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахраї за день одурили трьох пенсіонерів

Щоб убезпечити себе від таких неприємностей треба:

по-перше, користуватися тільки перевіреними інтернет-магазинами;

по-друге, використовувати тільки післяплату: отримали товар – заплатили гроші, і жодних передплат чи задатків;

по-третє, картку для отримання платежів не варто «прив’язувати» до номера телефону, яким ви постійно користуєтесь.

3) Шахрайства з банківськими картками (виманювання pin-коду або паролю картки та зняття з неї готівки)

Шахрай видає себе за співробітника банку і під різними приводами намагається дізнатися реквізити картки (номер, пароль, код). Щойно це йому вдається – з картки одразу ж зникають усі кошти.

Ніколи не поспішайте ділитися конфіденційною інформацією, зверніться до банку і впевніться у тому, що інформацію питають дійсно представники банку і з обґрунтованою метою. У жодному разі не повідомляйте свої дані телефоном. Таке просте правило є надійним способом уникнути шахрайських дій.

ЗАРАЗ ЦЕ ЧИТАЮТЬ: Із вересня першокласники навчатимуться за новим стандартом

Ще статті по темі

Back to top button