Суспільство (відео)

У ТОП-50 стартапів світу: безконтактну розетку розробили в Чернігові (Відео)

Чернігівські інноватори розробили альтернативу нинішнім розеткам, основні характеристики яких не змінювались уже майже 150 років. Розробником є чернігівець Роман Бисько, який до цього працював над створенням «розумних будинків».

«Я вже майже 7 років працював в іншій IТ-компанії, ми розробляли «розумні» будинки», — Роман Бисько, керівник і засновник компанії.

У мріях молодого дослідника, вихованця чернігівського Політеху, та його дружини, яка зараз займається просуванням продукту, – щоб його технологія Енерджі НОТ у майбутньому запровадила світові стандарти розетки, в якої не буде відкритих джерел струму.

«Приблизно півроку тому в нас народилася дочка. І ми задумались над тим, як зробити наш будинок більш безпечним. Це була одна з причин, що підштовхнула до розробки цієї розетки», — Анна Сидорова, директор з маркетингу компанії.

У розробці була забезпечена бездротова передача енергії між розеткою і штекером.

«Вона складається із передатчика, що знаходиться в розетці, і приймача – у штекері. Щоб вони утримувались один поряд з іншим, ми використовуємо магніти. В майбутньому плануємо взагалі зробити розетку плоскою. Енергія передається індуктивним способом. Тобто повністю відсутній електричний контакт», — Роман Бисько, керівник і засновник компанії.

На сьогодні молоді люди вивчають потребу ринку в такому продукті, патентують його і шукають партнерів, які сприятимуть удосконаленню винаходу та запуску його в широкий вжиток. В наявних двох прототипах розетки, які винахідники зробили на 3D-принтері, вже є три основні переваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Житель Чернігівщини винайшов мотоблок, що працює на сонячній енергії

«Тепер сам штекер значно простіше підключати – і в важкодоступних місцях, і під прямим кутом. В ідеалі ми хочемо допрацювати, щоб триматись за провід можна було, просто підключатись. 1. Зручність підключення.

Це безпека. Ось можна спокійно торкатися і нічого не відбувається. 2. Безпечність.

Щоб показало, що ввімкнулось світло (під музику) 2. Безпечність.

Третє – це те, що вона розумна. Можливість віддаленого контролю. Можливість дивитись, скільки електроенергії використовується через цю розетку, дивлячись через додаток у телефоні. 3. «Розумна» розетка – можливість вмикати/вимикати на відстані, контроль споживання.

Наприклад, забув вдома вимкнути лампу чи праску, які підключені до такої розетки, – можеш дистанційно зробити це через додаток у своєму смартфоні. Так само, як і ввімкнути завчасно – до приходу додому. Згаданий смартфонний додаток на сьогодні в стані розробки.

Загалом втрати електроенергії в такій розетці наразі становлять 10%, їх планують зменшити до 4%. За словами розробників, для прикладу, втрати при безконтактному заряді нових телефонів Аррle становлять понад 20%. На сьогодні розробка чернігівських талантів потрапила до ТОП світових винаходів, і нею уже зацікавились міжнародні компанії, зокрема «Самсунг».

«Ми зараз пройшли відбір із 500 стартапів з усього світу. В ізраїльський Акселератор. Ми потрапили до ТОП-50 стартапів із 500 з усього світу», — Анна Сидорова, директор із маркетингу компанії.

На сьогодні приблизна вартість одного комплекту винаходу може становити 30-40 доларів. До комплекту входять розетка, що кріпиться в стіни, за аналогією з сучасними, та перехідник до класичних штекерів або ЮСБ-перехідник. Нинішні прототипи можуть заряджати тільки малопотужні прилади до 200 Вт – телефони, лампи, комп’ютери.

У планах збільшити потужність до 2 кВт, це позначиться на дизайні лише незначним збільшенням діаметра розетки.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Кстати, об стартапах!
    В Украине, для Конгресса США разрабатывается электронный амеро (заменитель доллара).

    Этот эл-амеро может выпускать любой человек, имеющий на своём компе текстовый редактор Word. Ценность эл-амеро обеспечивается текстом, рисунками, видео, которые пользователь в буквальном смысле заряжает в банкноту эл-амеро (там есть клавиатура). При этом всё запредельно просто и доступно даже для не продвинутых в технологиях пользователей.

    Похоже, это похороны не только биткоина, но и вообще заумно-сложных крипто-денег.

    Ссылка на Твиттер стартапа эл-амеро:
    https://twitter.com/el_amero

Back to top button