Суспільство (відео)

Педагогіка партнерства допоможе перевиховати «складних» дітей (Відео)

Нещодавній інцидент, що трапився в Чернігові, – бійка дівчат – ще досі не дає спокою педагогам і психологам. Фахівці шукають причини жорсткої поведінки теперішніх дітей і намагаються знайти винних – це батьки, педагоги чи соціальні мережі? Останні забирають у дітей усе дитинство, вважають психологи.

— Є навіть такі, що встають посеред ночі, щоб зайти до соціальної мережі і подивитися, а може, хтось там мені написав повідомлення. Розумієте, людина вже навіть не може спати. Школи, училища, вони розказують про це, що це дійсно є їхнє життя, — Павло Коротков, психолог.

Темі розвитку дитини в сучасному світі присвятили круглий стіл, що проходив за участі педагогів, психологів і керівників підрозділів, пов’язаних з освітою та вихованням дітей. Фахівці обговорювали сучасну реформу в галузі освіти і її основні завдання – повернути дітей із віртуального життя в реальне, привчати їх до здорового способу життя, виховувати патріотів своєї держави. Ставку роблять на педагогіку партнерства.

— Педагогіка партнерства – дуже важливий момент, тут одразу вибудовується трикутник «педагог – учень – батьки». Тобто тільки за умови педагогіки партнерства, коли батьки беруть безпосередню участь у навчально-виховному процесі, ми можемо досягти успіху в навчанні та вихованні дітей, — Світлана Жук, начальник відділу обласного управління освіти і науки.

— Коли я приходжу о 8.00, 8.30 в родину, мені відчиняють двері, і я дивлюся, що мене зустрічає не зовсім, м’яко кажучи, твереза людина, яка називає себе батьком або родичем і каже мені «так п’ють же всі». З ким працювати? А в нього за спиною діти, — Людмила Мазур, в.о директора Чернігівського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

За словами фахівців, саме батьки повинні з самого малечку привчати своїх дітей до здорового і правильного способу життя, аби в майбутньому дитина не опинилася серед «складних» підлітків. А тому під час реформування української системи освіти за батьками залишають відповідальність за правильне виховання на власному прикладі.

Звісно, психологи та соціальні працівники обіцяють коригувати дії батьків. Ще одне завдання під час осучаснення освітянського процесу – створення якнайбільшої кількості інклюзивних класів. Нині на Чернігівщині 116 дітей із порушенням психофізичного розвитку навчаються у звичайних школах із здоровими дітками. Таких прикладів має бути значно більше, вважають фахівці.

Читайте новини ЧЕline у Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button