Суспільство

У чернігівських школах запровадять Єдину систему відкритих бюджетів шкіл

У Чернігові 14 червня 2018 року відбулася відкрита презентація Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у приміщенні Деснянської районної ради міста Чернігова.  Можливості цієї системи було презентовано керівникам шкіл та садочків.

На виконання вимог ЗУ «Про освіту», «Про доступ до публічної інформації» та з метою забезпечення відкритості та доступності інформації про надходження та використання бюджетних коштів, зменшення корупційних ризиків при їх використанні в навчальних закладах, за сприяння та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні відбувається впровадження Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл у загальноосвітні заклади міста. Ця система передбачає більшу прозорість у роботі з фінансами в закладах освіти (бюджетні кошти, інші надходження).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Батьки більше не сплачуватимуть благодійних внесків у школах і садочках Чернігова

Єдина система відкритих бюджетів шкіл – це онлайн-платформа, що дає змогу в розрізі окремого закладу освіти бачити всю фінансову інформацію: скільки коштів і на що виділяють із бюджету, яку благодійну допомогу надає місцева громада/батьки.

Через Систему можна:

  • У зручному візуальному способі побачити, скільки коштів виділяє держава;
  • На що ці кошти витрачають;
  • Завантажувати скан-копії документів за всіма витратами;
  • Бачити контрагентів – постачальників товарів, послуг – у розрізі школи, міста, області;
  • Планувати та показувати поточні потреби закладів освіти;
  • Збирати кошти на потреби онлайн, зараховуючи кошти одразу на спец. рахунки в Держказначействі;
  • Додатково залучати кошти у заклади освіти, створювати проекти, та збираючи на них кошти онлайн за принципом краудфандингу;
  • Показувати річні кошториси закладів освіти, а також окремі запити на (до)фінансування потреб із бюджету;
  • Батькам – брати участь в обговоренні потреб/витрат закладів освіти, виставляти пріоритети через голосування;
  • Більше того, вся інформація передається через API у форматі JSON, таким чином даючи можливість закладам освіти міста виконувати норми ЗУ «Про доступ до публічної інформації», зокрема статті 10 («надання публічної інформації у формі відкритих даних»).

Система розроблялась на основі фокус-груп і консультацій із батьками, директорами шкіл та управліннями освіти. Починаючи з 2017 року, система діє в закладах освіти Херсона, та з 2018 року централізовано впроваджуватиметься у школи Чернігова, Вінниці, Дніпра, Чернівців, Хмельницького, Житомира, Червонограда, Маріуполя, Нікополя за сприяння та підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щоб не було таємничих «терактів» у школах: безпека школярів на Чернігівщині

Захід відвідали директори та представники з 14-ти закладів освіти міста Чернігова. Серед них: ліцей №15, колегіум №11, школа №3, 5, 6, 12, 13, 20, 27, 36, гімназія №31, а також ДНЗ №43, №59 та №72.

ГО Агенція міських ініціатив

 

Ще статті по темі

Back to top button