Суспільство (відео)

Іудеї дорікнули Московському патріархату: в Чернігові обговорили Томос (Відео)

На засіданні Ради церков і релігійних організацій Чернігівщини між представниками Московського патріархату та іудейської громади Чернігівщини виникали неузгодженості стосовно надання українській церкві незалежності, простіше кажучи, Томасу.

«Задумуюсь над тим, чи той Томос попаде в добрі руки. І мені здається, щоб він щось комусь довів… Після того, як цей Томас буде наданий, думаєте, люди підуть до церкви? Я думаю, що ні. Будуть такі, що навіть і відвернуться. І зараз у нас є дуже важлива справа – це домовлятися», — Отець Федір (Мандзюк), священик Троїцького собору, Українська православна церква (Московський патріархат).

«Коли священик каже, що треба домовлятись… то домовлятись можуть бандити, але це не терміни духовних осіб. І я вважаю, що в українців вкрали первородство церкви», — Семен Бельман, голова іудейської релігійної громади Чернігівщини.

Тоді як одні висловлювали скепсис стосовно цього процесу, представник єврейської громади зазначив, що саме територія України є місцем зародження православ’я у слов’ян. Решта присутніх конфесій вирішили дистанціюватись від цих подій. Крім Томосу, ті ж самі представники Московського патріархату говорили про всілякі утиски стосовно них із боку державних органів.

— Чомусь роблять ці перешкоди. Нас просто не запрошують, нас просто ігнорують.

Наступною актуальною темою обговорення стали події з вибухами поблизу Ічні. Релігійні громади заявили, що вже допомагають і будуть допомагати, та назвали події випробуванням, у якому виявляється віра та відроджується нація.

«Мені здається, що саме такі нелегкі події можуть показати, як Христос нас об’єднує», — Наталія Коромець, представник Української греко-католицької церкви в м. Чернігові.

Також на нараді висловлювали думки, що у вибухах і не тільки мусимо звинувачувати лише власне недбальство.

«Чомусь у нас дуже багато помилок. Крим втратили – це наша помилка. Війна в Донецьку – це наша помилка. І так далі, і тому подібне. І сьогодні на кого ми можемо ображатись? Я вважаю, тільки самі на себе», — Отець Федір (Мандзюк), священик Троїцького собору, Українська православна церква (Московський патріархат).

Представники ж обласної адміністрації попросили насамперед допомоги в наданні духовної підтримки постраждалим, адже події насамперед лягли психологічним тягарем на плечі жителів Ічнянщини.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Один коментар

  1. це «Ради церков і релігійних організацій»? це рада християн і не більше. в Чернігові є принаймні ще зо два десятки релігійних організацій, представникам яких навіть не повідомляють про подібні заходи.
    ну і черговий раз переконуюсь в порушенні конституції України. в нас держава відокремлена від церкви. які заходи і з ким? яким боком церква і держава мають спільні заходи?
    мета зходки в чому? що вирішили? хто приймав рішення?
    а нічого і ніхто. зграя блазнів

Back to top button