Суспільство

Життя без пластику: чернігівці оцінили новий європейський тренд

Невдовзі в побуті не буде пластикових виробів. У Євросоюзі ухвалили директиву про відмову від пластику, а, як кажуть, що сьогодні в Євросоюзі – те завтра буде в нас. Причина «пластикових» обмежень – забруднення довкілля такими виробами.

У найближчих перспективах відмова від десяти пластикових одноразових виробів й обмеження їх виробництва. Низка заборон має набути чинності вже в 2021 році.

В Україні боротьба з пластиком наразі обмежується лише індивідуальними рекомендаціями окремих чиновників. Хоча посадовці й зазначають, що європейські тренди для України з часом неминучі.

Чернігівці розповіли про своє ставлення до «пластикового» демаршу.

андрій кужельАндрій Кужель:

«Я вважаю, що повністю відмовитись від побутового пластику людству буде вкрай важко, але від значної частини дійсно можна. Сам максимально стараюсь не купувати в магазинах поліетиленові пакети, беру з собою рюкзак, або екоторбу. Заборона пакетів могла б стати чудовим першим кроком у цьому напрямку».

анатолій москаленкоАнатолій Москаленко: 

«Моє ставлення до відмови від використання пластику в побуті – однозначно позитивне. Але паралельно треба працювати над альтернативою пластику..»

 

сергій дмитрієнкоСергій Дмитрієнко:

«Зрозуміло, що повністю від пластику в побуті відмовитися неможливо. Тому сформулюємо більш конкретно: від пластикової тари, одноразового посуду. Так, я за відмову від цієї пластикової продукції. Які перспективи? Сподіваюся, що необхідність виживання змінить пріоритети і здоровий глузд візьме верх».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівці проти пластикових пляшок на ринку

олена дмитренкоОлена Дмитренко:

«Ставлення до відмови від пластику – позитивне. Пластиковий посуд, пакети, пляшки – речі, процес використання яких становить не більше 30 хвилин, а ось розкладаються вони понад 200 років. Над цим варто всерйоз замислитися. І переходити вже сьогодні на одноразовий посуд, пакети, які можна утилізувати біологічним шляхом. Дбайливе ставлення до природи стає чудовим трендом. Головне – зрозуміти, що починати піклуватися про довкілля треба з власних вчинків. Козелецька селищна рада планує на найближчій сесії ініціювати звернення до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, щоб на законодавчому рівні врегулювати питання відмови від пластику».

лена старченкоЛена Старченко:

«Мені щоразу боляче дивитися, скільки пластикових упаковок доводиться викидати, хоча я й відношу їх до спеціальної урни, але вважаю, що їх має бути менше».

 

Сергій Лаєвський: «Ставлення позитивне. Шкоди від нього значно більше, аніж користі».

оксана мірошниченкоОксана Мірошниченко:

«Вважаю, що це питання досить актуальне. Думаю, що в майбутньому від пластику слід відмовлятися і в Україні, але поступово, щоб люди звикли до цього процесу. Дбайливе ставлення до природи – запорука нашого здоров’я».

Олеся Тимошик: «Я – за, дома ми давно вже сортуємо сміття органічне, папір, пластик, скло».

денис ломакінДенис Ломакін:

«У нашій родині домовилися сортувати сміття й окремо збирати пластикові відходи. Дружина навіть домовилася з двірником, що біля сміттєвих баків окремо складатимемо відходи пластику. Зважаючи на те, що я працюю на заводі з виробництва товарів із пластику, я прекрасно розумію, який період розкладання в тих чи інших полімерів, але будь-який пластик підлягає повторній переробці,тому сортування є єдиним рішенням щодо вирішення питань, пов’язаних із забрудненням довкілля відходами з пластику».

олександр сетунОлександр Сетун:

«Чому ні? Уже в багатьох країнах його замінюють на більш екологічні матеріали. Буду радий, якщо й до нас це дійде».

Ще статті по темі

Back to top button