Суспільство

Про захворюваність на кір і вакцинацію на Чернігівщині

Міністерство охорони здоров’я України повідомило про скасування вікових обмежень на безплатне щеплення від кору. Донедавна безоплатно вакцинуватися моглилише діти (згідно з календарем щеплень – в один і шість років) й дорослі до 30 років, що контактували з хворими, а також люди із груп професійного ризику (медики, освітяни, військові, студенти).

Тим часом кількістьдорослого населення, що захворіло на кір, у державі зростає.

Нині в міністерстві кажуть, що безоплатно щепитися від кору зможуть дорослі будь-якого віку. Чиновники посилаються на відповідний наказ від 23 квітня 2019 року «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні».

Яка ситуація із захворюваністю на кір у Чернігівській області, журналіст ЧЕline вирішив розпитати головного інфекціоніста області Світлану Ворону.

Точних даних на сьогодні не скажу, але знаю, що по області зареєстровано понад тисячу хворих на кір. Підйом захворюваності стався наприкінці 2017 року. Тож у 2018-мунедуга вразила близько 550 людей, цьогоріч – уже більш ніж 500, – зазначила лікар.

ЧИТАЙТЕ  ТАКОЖ: Обмеження на щеплення від кору скасовано: чи вистачить вакцини всім чернігівцям

У тому, що скасовано вікові обмеження на безоплатну вакцинацію від кору, Світлана Ворона вбачає позитив.

Якщо в документації людини немає даних, що вона хворіла на кір і немає підтверджень про щеплення, треба здавати аналіз крові на імунітет до кору. Якщо він покаже, що такого імунітету немає, людину треба вакцинувати незалежно від віку. Бо щеплення це єдине радикальне протистояння цій хворобі, – запевняє головний інфекціоніст.

Чи вистачить у лікарнях області вакцини для всіх, хто цього потребує, Світлана Ворона відповісти не змогла.

Це питання не до мене. Я – лікар інфекціоніст, щепленнями не займаюсь, бо лікую вже хворих. Але знаю, що місяць тому в обласній дитячій лікарні було близько 16 тисяч доз вакцин. Чи вистачить цього на все населення Чернігівщини, не можу сказати. Як і про те, чи будуть ще поставки, бо це не в моїй компетенції. Раніше безкоштовну вакцину надавали саме для щеплення дітей. А тепер українці захотять і в свої 70 убезпечити себе від хвороби. До того ж люди налякані, тому можуть масово піти до медичних установ.

Зокрема у нашій Другій міській лікарні ми провели епідемічне дослідження серед працівників до 30 років. Для тих, хто не хворів на кір і не має імунітету, замовили відповідну кількість доз вакцини, і нам її надали. А чи вистачить вакцини для всіх жителів Чернігівщини і якорганізовано щеплення, сказати не можу, – зазначила лікар.

Ще статті по темі

Back to top button