Суспільство

Сьогодні ввечері розпочнеться найважливіше іудейське свято

Песах – найважливіше іудейське свято, присвячене виходу з Єгипту і звільненню євреїв від 400-річного рабства.

Цього року Песах починається ввечері 8 квітня і закінчується ввечері 16 квітня.

Вважається, що Песах з’єднав два давні свята – скотарів і землеробів, а в біблійний період він почав асоціюватися зі звільненням євреїв із єгипетського рабства.

Традиції

Великодній Седер – найбільш урочистий і значний серед усіх єврейських обрядів. Давньоєврейське слово «седер» означає «порядок». Седер – це особливо встановлений порядок дій, читання молитов, їжі та пиття за святковим столом.

Цього вечора у кожного є чотири обов’язки: їсти мацу, розповідати про вихід із Єгипту, пити чотири келихи вина та їсти марор (гірку зелень). На стіл ставлять кращий посуд (бажано новий) і срібло. Не можна починати Седер раніше появи зірок, проте варто заздалегідь накрити стіл і підготувати все необхідне.

Головні учасники Седера – це діти. Розповідь про вихід із Єгипту призначена насамперед для них. Щоб діти не заснули і не втомилися, їх намагаються вкласти спати вдень, а під час Седера дати їм якісь ласощі.

У сьомий-восьмий дні Песаха, як і в перші два дні, заборонена будь-яка робота, і вогонь запалювати можна лише від уже палаючого вогню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні запустили електронний студентський квиток

Трапеза

Єдиний хліб, дозволений у Песах, – маца. Це прісні хлібці з пшеничного борошна, якими євреї харчувалися в єгипетському рабстві і під час виходу звідти. Весь процес випічки маци з моменту додавання в борошно води не повинен перевищувати 18 хвилин.

До великодньої трапези часто входить курячий суп із галушками з маци, фарширована риба і запечене м’ясо.

Чим Песах відрізняється від християнського Великодня

Християнський Великодень присвячений воскресінню Ісуса Христа і з Виходом євреїв із Єгипту пов’язаний тільки символічно – у вигляді відповідних біблійних текстів, які читають під час християнського великоднього богослужіння. Жертва великоднього ягняти в християнському богослов’ї розглядається як прообраз добровільної самопожертви Ісуса в спокутуванні гріхів світу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button