Новини

Посвідчення заповіту чи довіреності може влетіти в копієчку: нотаріальні перспективи

Народні депутати планують збільшити розмір державного мита на посвідчення заповітів і довіреностей, засвідчення копій документів та витягів і інших нотаріальних дій, мотивуючи це інфляцією.

Проєкт «Про внесення змін до статті 3 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито» щодо приведення у відповідність розміру ставок на деякі нотаріальні дії» (№3236-1) подано на розгляд парламенту головою Комітету з фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим.

Якщо документ буде підтримано, то посвідчення заповітів зі ставки в 5% неоподатковуваних мінімумів доходів громадян зросте до 15 н.м.д.г. Посвідчення довіреностей із ставки 0,03 н.м.д.г. зросте до 10 н.м.д.г. За право користування й розпорядження транспортним засобом доведеться викласти 10 н.м.д.г. для родичів і 15 н.м.д.г. – для інших громадян. Мито за посвідчення підпису обійдеться в 170 грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чергова спадщина Атрошенка і цінні папери на 160 мільйонів

Автор законодавчої ініціативи мотивує потребу в таких змінах інфляцією та перспективою збільшення доходів місцевих бюджетів. Про те, що це відбуватиметься за рахунок простих українців, які також страждають від зростання інфляції, депутат не думав.

Журналісти ЧЕline вирішили з’ясувати, чи чули про таку ініціативу сіверські нотаріуси.

«Вважаю, що поки це необґрунтовані чутки. Ціни наразі на тому рівні, на якому є, кількість послуг у місті Чернігові забезпечена нотаріусами в повному обсязі, спостерігається навіть конкуренція серед фахівців. Тому для зростання цін немає підстав», – сказав чернігівський приватний нотаріус Олександр Красногор.

Між тим, якщо закопроєкт депутати таки підтримають, його підпише президент і він набере чинності, тоді, можливо, дещо й зросте у вартості.

«Наприклад, вартість оцінки майна, а не самих нотаріальних послуг. Хоча певні розмови відбуваються, і є тенденції до того, щоб впорядкувати цю вартість.

Але, повторюся, наразі прогнозувати щось важко.

Нині ж приватні нотаріуси, відповідно до статті 31 Закону України «Про нотаріат», можуть брати плату за вчинення нотаріальних дій приватними конторами за домовленістю між сторонами. Тобто для малозабезпечених верств населення робити певні знижки та коригувати вартість послуг, відповідно до статусу людини і її платоспроможності. Сподіваємося, що законодавець буде мудрий і не допустить погіршення для людей у майбутньому», – зауважив Олександр Красногор.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button