КоронавірусСуспільство

Страхування від коронавірусу: чи реально оформити поліс у Чернігові

Пандемія коронавірусу викликає занепокоєння у багатьох, тим більше, що лікування від нього тягне за собою чималі фінансові витрати. Редакція Чеline перевірила, чи можливо затрахуватись від хвороби чернігівцям.

Ми опитали 7 страхових компаній, які охоплюють місто та область. Виявилось, що лише дві з них дають страховку від коронавірусу по Україні.

Поліс однієї з них коштує 660 гривень. Він діє півроку. Для оформлення потрібен лише паспорт. Страховка починає діяти з моменту, коли застрахована особа госпіталізована. Домашнє лікування вона не покриває. За кожен день у стаціонарі особі мають нараховувати по 300 гривень страховки. Як пояснили у фірмі, виплата нараховується після закінчення лікування.

Тут кажуть, що послуга з´явилась нещодавно і вже стала досить популярною серед чернігівців. Втім, поки що із застрахованих осіб жоден не захворів.

В іншій фірмі розповіли, що можуть застрахувати від різних видів пневмонії. За 340 гривень можна придбати поліс, що покриє 25 тисяч гривень витрат. Максимальний поліс, що передбачає виплату в 200 тисяч, коштує 2660 гривень. Діє він 6 місяців, починаючи з 16-го дня після оформлення договору.  На лікування передбачено 10% страхової суми. Уся вона виплачується тільки в разі смерті застрахованої особи.

Також є фірми, що страхують лише колективи медпрацівників. У такому випадку угода укладається з лікувальним закладом, який хоче застрахувати своїх співробітників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фонд соцстрахування призупинив виплату лікарняних та декретних

Багато фірм пропонують страховку лише тим, хто виїжджає за кордон. Коронавірус входить у загальний перелік хвороб, що зазначені у медичній страховці. Якщо оформлювати таку страховку на одного, то вона може коштувати від 13 тисяч. Для юридичних осіб вартість страховки становитиме 5-7 тисяч, в залежності від обраної програми.

Окремо можна застрахуватись від пневмонії. Страхова сума становить 50 та 100 тисяч. Коштує такий поліс від 500 гривень до 2 тисяч.

Застрахуватись від коронавірусу пропонують і відпочивальникам. Так, наприклад, поїздка до Єгипту на 7 днів коштуватиме трохи більше 135 гривень. У разі настання страхового випадку, тобто, якщо людина потрапить до лікарні, їй виплатять 30 тисяч гривень, або ж подбають про безкоштовне лікування в одному з місцевих медичних закладів. Все залежить від ситуації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Чернігівщина бореться із поширенням коронавірусу

Вартість страховки для відпочинку залежить від країни, куди людина їде та кількості днів, проведених на курорті. Це відбуватиметься в рамках страхування від нещасного випадку, який входить у загальну медичну страховку.

Аби отримати компенсацію по страховці, при собі потрібно мати усі документи, які  підтверджують факт захворювання та чеки.

Щоб оформити страховку при виїзді з країни, знадобиться закордонний та український паспорт, а також ідентифікаційний код.

Фахівці кажуть, що зараз активно страхуються не тільки українці, а й іноземці. Адже без полісу неможливий в´їзд в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівщина витратила 42 мільйона гривень на коронавірусні медичні закупівлі

Юристи кажуть, що страхування від коронавірусу дійсно дієве і вже траплялися випадки виплати компенсацій на практиці. Але для того, аби не попасти на гачок шахрая, варто звертати увагу на всі нюанси у договорі.

«Є два типи страховок – це ті, що покривають лікування на дому та такі, що компенсують вартість послуг при госпіталізації. Деякі страхові фірми виплачують кошти після завершення лікування та є варіанти, коли вони перераховують гроші напряму медзакладу. Тоді для пацієнта лікування буде безкоштовним. У договорі з фірмою обов´язково мають бути прописані усі подробиці угоди та обов´язки сторін, що цей поліс страхує на випадок захворювання саме на COVID-19, які пункти він покриває. Чим більше деталей вказано, тим надійніший буде цей договір», – розповіла адвокат Катерина Кулініч.

Також вона повідомила, що може бути і таке, коли в договорі не прописані ці нюанси.  У такому випадку має бути додаток до нього, де вказані відповідні деталі.

Бували випадки, коли до списку медикаментів приписували і ті, що не мають жодного відношення до лікування коронавірусу, зеленка наприклад. Аби такого не було, у страхових фірм є медики, які контролюють ці процеси.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button