Суспільство

На Чернігівщині діє прогресивна гімназія, в якій виховують видатних українців

Прилуцька гімназія №1 імені Г. Вороного заснована ще 146 років тому. З її стін вийшло багато видатних науковців і діячів культури. Своєї величі навчальний заклад не втратив і сьогодні.

Серед випускників гімназії – математик, професор Варшавського університету та Варшавського політехнічного інституту Георгій Вороний. Саме його ім´я зараз носить заклад. Також тут навчалися композитор Лев Ревуцький і музикознавець Дмитро Ревуцький, поетеса Наталія Віргуш та багато інших видатних людей.

Сьогодні навчальний заклад вважається найкращим у Прилуках. Сюди приймають дітей міста на загальних правилах. У майбутньому багато учнів школи не тільки здобувають знання, а й займають лідерські позиції на інтелектуальних змаганнях різних рівнів, вступають до провідних вишів України та закордоння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська гімназія № 31 отримала запрошення до Австрії (Відео)

Так, у 2018-2019 навчальному році учень 9 класу Олексій Шебанов отримав диплом ІІІ ступеня на республіканській олімпіаді з біології.

Із 2017 року учень гімназії Дмитро Клязніка постійно перемагає на республіканських олімпіадах із хімії. За здобутки гімназиста вже кілька разів нагороджували стипендіями Прилуцької міської ради, які призначаються щороку п´ятьом найобдарованішим дітям міста.

Багато учнів здобувають перемоги на обласному етапі олімпіад із різних предметів, зокрема української мови та літератури, фізики, математики, біології й хімії. Минулого разу таких було 9.

Учні гімназії беруть участь і у мовно-літературному конкурсі учнівської творчості ім. Т.Г.Шевченка, міжнародному конкурсі знавців української мови ім. П. Яцика та інших. Є учасники й інтернет-олімпіад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ніжинські гімназисти згадали Героя Бикова (Фото)

На базі гімназії №1 регулярно проходить відкритий міжшкільний турнір юних математиків ім. Г.Вороного, присвячений його пам´яті. У ньому беруть участь учні всіх шкіл Прилук. Минулого року відбувся 13-й такий захід. Цьогоріч проведенню турніру завадив карантин.

Учні активно беруть участь і у написанні робіт МАН. На базі гімназії діють два гуртки – іноземної філології та інформатичний.

Секретом значних здобутків своїх учнів у гімназії називають високу кваліфікацію вчителів і співпрацю з батьками. Дуже багато викладачів мають педагогічне звання.

«У нас є девіз «Перша – завжди перша». Ми до цього звикли, тому постійно і вчителі, і учні йдуть до перемог», – зазначила заступник директора з навчально-виховної роботи Олена Хомич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві вчительки із Чернігова потрапили до фіналу престижної вчительської премії

Не відстають від своїх учнів і вчителі. Вони також здобувають перемоги. Цього року педагогів гімназії відзначили в україно-канадському конкурсі освітніх проєктів імені Ореста Цапа. Це педагогічне змагання започатковане ще 14 років тому, воно охоплює всі напрями розвитку української освіти.

Вчителі закладу багато друкуються у фахових журналах і на різноманітних інтернет-порталах.

Учителі української мови, історії та мистецтва беруть участь у курсі медіаграмотності «Вивчай та розрізняй».

Педагоги постійно підвищують свою майстерність та навчають інших. Одна з викладачів є тренером НУШ, яка третій рік готує до роботи з найменшими школярами учителів області.

Наразі гімназія працює в інноваційному режимі та впроваджує курс логіки «Формування творчої самостійності учнів у межах навчально-виховного процесу» в початковій школі. Таким чином, діти, починаючи з перших класів, на різних уроках виконують логічні вправи, аби тренувати цей вид мислення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У школах Менської ОТГ – 19 медалістів

Також у навчальному закладі третій рік діє експеримент «Е-book» для третьокласників. Це всеукраїнська програма, до якої долучилася і прилуцька гімназія №1. Діти навчаються за електронними підручникам, що завантажені в планшети, надані школою.

«Там є 3D-моделювання, де учні можуть бачити різноманітних комах, тварин. Учні виконують відповідні завдання та тести з різних предметів. Зараз усе переходить на електронну платформу, тому ми намагаємось йти в ногу з часом. Такими підручниками зручніше користуватися учням, а вчитель встигає дати більше матеріалу», – пояснила Олена Хомич.

Усі учні гімназії з 8 класу можуть обрати профіль для поглибленого навчання. Це може бути українська мова або математика. З 10 класу профіль можна змінити й обрати, знову ж таки, або математику, або українську мову та історію.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button