Суспільство

Революція Гідності на Чернігівщині в книзі «Майдан від першої особи. Регіональний вимір»

Як відбувалася Революція Гідності на Чернігівщині?

Відповідь на це питання Ви знайдете в книзі «Майдан від першої особи. Регіональний вимір. Випуск 3, частина 2. Львівська – Чернігівська області» на сторінках 389-424. Її підготовлено у рамках проекту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія». Проект виник навесні 2014 року і його метою є збір усних свідчень очевидців та учасників Революції Гідності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські євромайданівці оцінюють підсумки Революції Гідності (Відео)

Про що дізнається читач у розділі, присвяченому Чернігівській області?

Насамперед вміщено хроніку основних подій – з 22 листопада 2013 року і до 2 березня 2014 року, яку підготував Сергій СОЛОМАХА, громадський діяч, борець за незалежність України у 20-му столітті, активний учасник Помаранчевої революції та Революції Гідності. Він один із основних дослідників цієї наймасштабнішої події в новітній історії України на Чернігівщині.

У розділі представлені спогади про чернігівський Євромайдан Євгенії АНЦИБОР, Василя ЧЕПУРНОГО, Віталія НАЗАРЕНКА, Володимира СТУПАКА, Максима КОНАШЕВИЧА, Олександра БОНДАРЯ, Сергія СОЛОМАХИ, Олександра ЯСЕНЧУКА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди: Олександр Бондарев – голос чернігівського ЄвроМайдану

Серед представлених документів назвемо: «Зі звернення голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка від 2 грудня 2013 р.», «Інформація з сайту «Чернігівський монітор» про зустріч 17 грудня 2013 р. за круглим столом «Зберегти країну – зберегти єдність» за участю депутатів обласної та міської рад», «З відкритого звернення чернігівських ЗМІ і електронних ЗМК, представників медіа-профспілок і громадських організації від 20 січня 2014 р.», «Офіційна позиція УМВС щодо подій 25 січня 2014 р. у м. Чернігів», «Інформація сайту «Чернігівський монітор» про виступ Людмили Скоробагатько 1 лютого 2014 р. на Всеукраїнському зльоті керівників первинних організацій в Харкові», «Із заяви Чернігівської обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні від 28 січня 2014 р.», «Із заяви Чернігівської обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації в області та недопущення її дестабілізації від 2 березня 2014 р.».

Драматизм революційних подій ілюструють близько 20 світлин того періоду.

ЕЛЕКТРОННУ ВЕРСІЮ ЦІЄЇ КНИГИ МОЖНА БЕЗОПЛАТНО СКАЧАТИ НА САЙТІ Українського інституту національної пам’яті в розділі «ЕЛЕКТРОННІ ВИДАННЯ» на сторінці (https://uinp.gov.ua/elektronni-vydannya/maydan-vid-pershoyi-osoby-regionalnyy-vymir-vypusk-3-chastyna-2) за відповідними посиланнями.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Сергій БУТКО,

Український інститут національної пам’яті

Ще статті по темі

Back to top button