Культура

У селі на Чернігівщині хочуть облаштувати музей старожитностей

У селі Іржавець, що на Ічнянщині, невдовзі облаштують музей історії села. За словами старости Іржавецького  старостинського округу Сергія Сироти, таку ідею він виношує з 2016 року. Нині ж разом із працівниками Іржавецького будинку культури вирішили діяти, аби задуми стали реальністю.

«Зупинити чи повернути час назад неможливо, але поринути в ті часи можна через фото, речі, що залишились з минулого, розповіді старожилів, пісні тощо. Тож, щоб не втратити цю історичну пам’ять, хочемо відкрити такий музей», – розповів Сергій Сирота.

Чоловік розповів, що намір про створення музею був оприлюднений нещодавно. Проте вже є охочі ділитися експонатами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Народний синоптик дав прогноз, якою буде весна

«У будинку культури готуємо кімнату, в якій розмістимо музей і будемо наповнювати старовинними речами.

Поки вони зберігаються в людей по хатах, не несуть, бо ще нікуди, а телефонують і розповідають, чим можуть поділитися: наприклад, давнім чайником чи самоваром, прядкою, рушниками, іконами. Також переговорив із працівниками будинку культури, якщо хтось із людей принесе якусь річ, щоб приймали.

Я так думаю, що до облаштування музею візьмемося вже навесні. Адже в кімнаті, де плануємо розмістити музей, хочемо ще зробити ремонт», – зазначив староста.

Він закликає долучитися до цієї справи всіх небайдужих односельців.

«Приносьте речі, які, на вашу думку, мають цінність в історичному сенсі.

Цікавлять групові фото односельчан, пейзажі тих часів, вишивка, картини, побутові речі, цікаві історії, легенди і все, що несе в собі інформацію про Іржавець, адже в нашого села досить нетривіальне минуле, яке достойне того, щоб про нього знали та щоб його пам’ятали наступні покоління!», – переконаний Сергій Сирота.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button