Суспільство

Чернігівці розповіли, як економлять електроенергію

Енергосистема України – це єдиний організм, тому обстріли підстанції в прифронтових регіонах впливають на загальну ситуацію. Наразі в Україні введені обмеження для промисловості, а подекуди й для побутових споживачів. Водночас українців просять обмежити споживання електроенергії в пікові години.

А чи ощадливі в цьому питанні чернігівці?

Сергій Гривко, народний депутат

Звісно, економлю, бо це дуже важливо. Зараз це спільне завдання всіх громадян. Вимкнуто всі прилади, які у фоновому режимі тягнуть електрику, не користуюсь обігрівачем або кондиціонером і вживаю інших заходів. Намагаюся, навпаки, створити умови для пошуку альтернативних джерел енергії.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Так, звісно. Треба бути свідомими громадянами і розуміти, що нашій енергетиці зараз важко. Тому намагаюся не використовувати енергозатратні побутові прилади в періоди пікових навантажень на енергосистему.

Марія Шевченко, майстриня з селища Березна

Використовуємо лише енергоощадні лампи, які отримали за державною програмою, як пенсіонери. Якщо в люстрі п’ять лампочок, такі застарілі люстри маємо, то вмикаємо одну. Бойлер вмикаємо за потреби. Електроприлади (телевізор) не залишаємо в режимі очікування, вимикаємо. Тож за місяць споживаємо до 100 Кв електроенергії. Менше не виходить, незалежно від вартості й енергетичної ситуації в країні. На будь-які критичні ситуації в країні, зокрема й енергетичну, реагуємо з розумінням.

Михайло Жирохов, історик, військовий експерт

Електрику моя родина почала економити дуже давно, особливо як вона подорожчала. А так, звісно, зважаючи на ситуацію, певні обмеження є – в ту саму пральну машинку завантажуємо всі 7 кг, а не дві речі перепрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Травневий «льодовиковий період» має скоро закінчитися

Тимур Блинець, священник

Безумовно, економимо і на ситуацію зважаємо.

Маємо разом пережити ці тяжкі часи і в єдності наша сила і Перемога!

Більше перешли на газ у приготуванні їжі, та й багато в чому. Щодо похолодання, то в нашому сільському побуті є грубка і дрова до неї, тому ми економимо і радимо всім так робити по можливості. У місті, ймовірно, це важче, але треба економити, бо в багатьох зараз немає світла взагалі, війна.

Наталія Потапчук, пенсіонерка

Я економила б, та мені нема на чому. У моїй квартирі працює мінімум необхідних побутових приладів – холодильник, бойлер, іноді пральна машина, комп’ютер і мультиварка. Прання після 23-ї години дає економію в оплаті, але не в кіловатах. Заміна ламп на енергоощадні, як мені здається, в маленькій квартирі економії теж не дає. Можливо, тому, що з початком війни я вже звикла вечори проводити під одним-двома світильниками. Я намагалася порівняти показники свого споживання в осінньо-зимові місяці, але в особистому кабінеті побачила дані тільки за останні два роки, що не дало змоги проаналізувати ситуацію. Я порівняла всього кілька зимових місяців, але це не показало повної картини, оскільки попередня зима була холодною і я вмикала електрообігрівач (відповідно, і лічильник нараховував більше), а цієї теплої зими його не вмикала.

На енергетичну ситуацію в країні я зважаю, і коли просять увечері економити, не вмикаю пралку, мультиварку, іншу побутову техніку, без якої в цей час можна обійтися.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button