Суспільство

Сьогодні Новий рік: коли і чому прадавні українці святкували оновлення року

Новий рік, який ми традиційно зустрічаємо в ніч із 31 грудня на 1 січня, в наших предків обґрунтовано мав власні дати і традиції.

Так, для початку Нового року мали значення культ сонця загалом і день зимового сонцестояння зокрема.

Розповідає Марина Антішко, знавець стародавніх традицій:

«Раніше наші предки вели відлік року за Сонцем. Була так звана циклічність життя. Тобто починався рік від часу, коли взимку час сонячного дня починав збільшуватися.

Цього дня раніше люди палили багаття, намагалися робити день світлішим, щоб допомогти Сонцю народитися, дати йому сили. В оселі ставили багато гілочок ялини або сосни – як символ вічного життя, а також щоб відігнати всіляку нечисть».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:  Сьогодні день літнього сонцестояння: прикмети та традиції

У наш час цей день також ототожнюється з новим початком. За словами Марини Антішко, в день зимового сонцестояння варто залишати позаду все старе, «оновлюватися». До прикладу, прибрати в будинку, написати список з усім, що ви хочете залишити в минулому, та спалити його, знову ж таки занести до оселі вічнозелену хвою. Також цього дня варто починати нові справи, планувати майбутнє.

За прадавніми традиціями, дотримуючись цього, ми привертаємо удачу, робимо подальший рік сприятливішим.

Раніше для наших предків день зимового сонцестояння і був Новим роком, але через зміни в календарі дату було посунуто.

Цього року день зимового сонцестояння припав на 21 грудня. Світлового дня сьогодні буде лише 8 годин, а від завтра день поступово збільшуватиметься.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button