Суспільство

Прихопило картоплю, полуницю, виноград: жителі Чернігівщини нарікають на нічні заморозки

Цьогорічний травень не радує теплом. Навпаки, доволі часто трапляються нічні заморозки, коли подекуди стовпчики термометрів опускаються до -5 градусів. Між тим, це час, коли багато людей уже посадили городи, коли вже цвітуть сади.

Тому жителі Чернігівщини починають нарікати на ситуацію, що не буде врожаю кісточкових і полуниць.

«Заморозки наробили лиха на нашому городі. Прихопило картоплю всю та частково виноград. Ми не протистояли заморозкам, бо ж хіба накриєш 24 сотки. Картопля відходить, а без винограду обійдемося. Полуниці не примерзли», – пояснила Марія Шевченко з селища Березна.

Юрій Дахно з села Москалі теж розповів, що нічні заморозки далися взнаки.

«Трохи є: місцями поприхоплювало картоплю, кабачки, виноград… Не накривали і не протистояли, сподівалися, що обійдеться.

У минулі часи, пам’ятаю, як димом окурювали сади перед сходом сонця. Дучки з гарбузами, огірки накривали листям реп’яхів, подеколи тканими доріжками.

У Бога всього багато. Сподіваємося, все налаштується», – сказав пан Юрій.

Натомість чоловік Анастасії Крот зі Сновська намагався втрутитися в ситуацію.

«Чоловік трішки обкурював багаттям і пробував врятувати черешню та полуниці. Здається, йому це вдалося. Але вишню все-таки трішки приморозило. Взагалі багато що в людей прихопило морозом цього року», – поділилася своїм досвідом пані Анастасія.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителька Чернігівщини показала, які вишиванки носили родичі в давнину (Фото)

За словами відомого чернігівського еколога Юрія Карпенка, весняні приморозки в нашому регіоні – явище звичайне. І зрозуміло, що висаджені теплолюбні рослини й овочеві культури можуть постраждати. Це розсада помідорів, огірків, баклажанів, перцю, а також картопля, якщо вона рано зійшла.

Для плодових – більший ризик, якщо заморозки в повітрі. Бо ті плоди, які зав’язуються, зокрема кісточкові культури, можуть постраждати.

Тож заморозки становлять основну небезпеку для теплолюбних рослин, які почуваються комфортно за середньонічних температур +10 градусів.

«Зрозуміло, що коливання та зниження температури призводять до зниження чи припинення росту, розвитку різних хвороб, а це певні ризики для врожаю. Бо рослина після того, як буде пошкоджена чи приморожена, відтворюватиметься або даватиме нові бічні пагони, або поновлюватиметься, якщо залишаться її точки росту», – сказав Юрій Карпенко.

Що стосується захисту від заморозків, то вони різні. Найпростіший механічний – поліетиленова плівка, агроволокно, пет-пляшки, якими накривають розсаду, створюючи своєрідний мікроклімат.

«Якщо, наприклад, полуниці зацвіли, то вони теж страждають від заморозків, будуть пошкоджені. Краще накрити їх агроволокном, якщо це невелика діляночка. До того ж, нині є різні розміри агроволокна – завширшки 1,5 метра, 3 метри і 6 метрів. На ніч краще зробити повітряну подушечку для цих рослин.

Для захисту садів і виноградників від заморозків здавна використовується спосіб задимлення. Тобто ввечері садівники розводять вогнища, щоб дим обкурював плодові та виноград, аби запобігти їх підмерзанню», – пояснив еколог.

За його словами, найкращий спосіб запобігання примороженню рослин – дотримання природних циклів, тобто висаджувати теплолюбні культури після 20 травня в нашому регіоні, бо температурні коливання не сприяють росту.

«Рослини, які висаджені навіть пізніше, все одно наздоганяють рослини, які висаджені раніше, за умови, що їх поливають, доглядають. Такі рослини прискорюють свій ріст за оптимальних температур», – розповів Юрій Карпенко.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button