Суспільство (відео)

Безпекова ситуація в Корюківському районі: життя в громаді (Відео)

«Прикордоння живе і живе під постійними обстрілами. Але не всіх спонукає їхати до більш безпечних місць», — Сергій Чорний, в.о. начальника Корюківської РДА.

411 людей, із них 25 дітей, залишаються проживати в 10-кілометровій зоні від кордону в Сновській громаді, яка щодня потерпає від обстрілів ворога. Найбільше страждають села Клюси, Єліне та Хрінівка. Проте і там продовжують жити люди. У селі Клюси наразі лишаються проживати четверо осіб, в с. Єліне та Хрінівка – по одній людині.

«Щодо безпекової ситуації, то я вважаю, що всі розуміють, що вона незмінна і незмінна роками. Що стосується такого значного загострення, то я не скажу, що воно є, але щоденні обстріли – це все в нас наявне. Робота проводиться з людьми, які зараз перебувають на прикордонні, особливо активно з сім’ями, у яких є діти. У нас ситуація така, що в 5-кілометровій зоні в нас залишилися тільки дві сім’ї – це Сновська громада. Активно з ними працюємо. Продукти доставляють вчасно, немає якогось дефіциту продуктів першої необхідності», — Сергій Чорний, в.о. начальника Корюківської РДА.

У Корюківській громаді на 10-кілометровій відстані продовжують проживати 482 людини. Серед них 78 дітей. Зазвичай не хочуть покидати своїх домівок люди похилого віку, хоча місцева влада спонукає всіх переїжджати до більш безпечних місць.

«Це земля, яка тримає людей. Зараз, усі розуміють, сезон городів. Тобто, я вважаю, це тримає. І звісно, багато людей просто не знають, куди їхати. Хоча ми роз’яснюємо, до людей доносимо, але оця впертість людська і небажання покидати своє, я вважаю», — Сергій Чорний, в.о. начальника Корюківської РДА.

Та попри близьке розміщення до кордону, в Корюківському районі продовжують відновлювати економіку, яка значно страждає від початку війни.

«Зараз знову повертаються відключення. На початку війни була проблема з логістичним сполученням, яке зараз відновлюється, ринки збуту для людей, дефіцит кадрів – це також дуже суттєво. Зараз дуже багато хлопців пішли на фронт, тому підприємці в нас відчувають кадровий голод», — Сергій Чорний, в.о. начальника Корюківської РДА.

Наразі в громаді створюють нові робочі місця, для заохочення пропонують конкурентно-спроможну зарплатню.

«Від початку 2022 року в Корюківському районі було завмирання бізнесу – це лютий, березень, але до кінця року це було періодом відновлення, а 2023-й і 2024 рік – це вже період розвитку. Війна активізувала все-таки процеси закриття бізнесу, в середньому так, як ми обрахували – це 30 підприємств на місяць за період війни в нас закриваються. Але з 2023 року створення нового бізнесу вдвічі перевищує закриття», — Сергій Чорний, в.о. начальника Корюківської РДА.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button