Суспільство

На околицях міста в минулому столітті існувала Чернігівська Швейцарівка (Фото)

Раніше в Чернігові було своє «Ластів’яче гніздо» та своя маленька Швейцарія. Проте з плином років вони залишилися в пам’яті місцевих жителів і краєзнавців та в прихованому під заростями фундаменті будинку людини, яка створила цю миловидну Швейцарію на околицях тогочасного Чернігова. Де була Чернігівська Швейцарія, а точніше Швейцарівка, або ж Рашевщина, в коментарі ЧЕЛАЙН розповів краєзнавець Владислав Пархоменко.

«Чернігівська Швейцарівка – це така народна назва одного з районів міста. Ця територія зараз починається від вул. Мартини Небаби та закінчується на перехресті просп. Миру, там, де церква Архистратига Михаїла (Святомиколаївська церква). Ця місцина розташовувалася на північній околиці міста, бо фактично межі Чернігова 100 років тому завершувалися приблизно в районі готелю «Градецький». Чернігівська Швейцарівка – це була околиця, за якою починалося село Коти. Назва цієї околиці пов’язана з іменем чернігівського художника, громадського діяча, першого директора Чернігівського історичного музею – Івана Рашевського», – пояснив Владислав Пархоменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівські журналісти збирають гроші на друк нової книжки

Чому ж її називали Швейцарівка? Все через по-особливому незвичну місцевість.

«Там було урочище і неподалік нього розміщувалася садиба Івана Рашевського. Якщо брати в сучасному розрізі, то розміщувалася вона неподалік ринку «Бойова». Навколо цієї садиби був гарний сад. Як рухатись у бік готелю «Градецький» і в сторону вулиці Мартина Небаби – там було урочище. Це все практично створювалося за кошти Івана Григоровича Рашевського. Відповідно, він робив усе таким чином, що ця вся місцевість нагадувала швейцарські краєвиди. Туди були привезені та висаджені незвичайні породи дерев, екзотичні квіти. А далі був хвойний ліс, а внизу – озеро, проте воно проіснувало лише до 50-60 років минулого століття та було висушене. На місці озера зараз непрацююча автостоянка. Її територію затопило під час потужної зливи в 2018 році. Зверху урочища була розташована альтанка. Її називали «Ластів’яче гніздо». Це було улюблене місце чернігівців», – розповів краєзнавець.

Проте наразі від садиби Рашевського нічого не збереглося, окрім фундаменту, який важко помітити. Про цю місцевість нагадує лише хвойний ліс і залишки саду. Він розміщувався між ринком і доріжкою, що зараз веде від проспекту Миру до одного з корпусів «Чернігівської політехніки». Нині на ділянці приватного сектора між вулицею Козацькою та проспектом Миру є вулиця, названа на честь видатного художника Івана Рашевського. А з 2022 року в Чернігові з’явилась вулиця Швейцарівка замість вул. Пугачова. Ця невелика вуличка з приватними будинками пролягає неподалік урочища Івана Рашевського та раніше розміщувалася в районі Червоного хутора.

Владислав Пархоменко зазначив, що зараз проводить екскурсії на території колишньої Чернігівської Швейцарівки, аби розповісти зацікавленим історію рідного краю та безпосередньо вберегти цю історію для нащадків.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Back to top button