Суспільство

Аварійна ситуація: що насправді сталося на чернігівській ТЕЦ

29 червня на Чернігівській ТЕЦ сталося загорання – ввечері (орієнтовно о 20:00. – Ред.) жителі прилеглих мікрорайонів почули своєрідний гучний гул, що тривав приблизно 10 хв.

Під час щотижневої ранкової наради в Чернігівській міськраді голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина розповів, що ж горіло у вихідні на місцевій ТЕЦ.

  • У суботу, 29 червня, на Чернігівській ТЕЦ відбулась аварійна ситуація – займання невеликого трансформатора струму. Це обладнання, що використовується для вимірювання потоку. Ймовірно, він був пошкоджений під час активних бойових дій у лютому-березні 2022 року, але продовжував працювати через брак фінансування, – розповів голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина.

Пожежу ліквідували протягом 15 хвилин, одночасно персонал оперативно провів усі необхідні відключення. Орієнтовно через півтори години трансформатор уже працював у штатному режимі.

  • Наразі об’єкт працює в штатному режимі та забезпечує відпуск електроенергії в об’єднану електросистему, – зазначає голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина.

Разом з тим у низці інформаційних пабліків Чернігова того ж дня почала ширитися інформація, буцімто горів трансформатор, який представники місцевої влади придбали в 2022 році та який пізніше став приводом для корупційного скандалу. Мовляв, шляхом спалення винуватці намагаються знищити докази.

Утім, виконувач обов’язків чернігівського міського голови під час наради цю інформацію спростував, за його словами горів інший трансформатор.

  • Уже почали писати в анонімних телеграм-каналах, що це той трансформатор, який ми купили в 2022 році. Це брехня. Почули всі пояснення Олексія Щербини, що це трансформатор 2011 року,прокоментував ситуацію виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, відповідно до матеріалів Служби безпеки України, заступник міського голови Чернігова Віктор Геращенко привласнив бюджетні кошти під час закупівлі нового трансформатора для Чернігівської ТЕЦ, що була пошкоджена внаслідок російських обстрілів навесні 2022 року.

Також жителі Чернігова спостерігали стовп диму, що здіймався над ТЕЦ наступного дня – в неділю, 30 червня. Та цього разу нічого не горіло, причиною задимлення став технічний процес.

  • Задимлення на ТЕЦ виникло під час проходження технологічного процесу – запуску котла після ремонту, –  зазначив голова правління АТ «Облтеплокомуненерго» Олексій Щербина.

Таліна Тарасенко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button