Суспільство

Історії тих, хто вижив: пам’ятний знак та Алею 16 кленів відкрили в Киїнці

Алею 16 кленів та пам’ятний знак «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині» відкрили 4 липня у Киїнці.

Пам’ятний знак містить к’юар-код із посиланням на сайт, на якому розміщені історії живих людей – жителів громади за період лютий-березень 2022 року.

«Це історії людей із різних населених пунктів нашої громади – Шестовиці, Киїнки, Трисвятської Слободи, Павлівки. Кожен із людей, хто забажав, розповів, що пережив. І в кожного своя історія. Зокрема, є розповіді людей, які перебували в населених пунктах під окупацією, людей, які втратили рідних людей, домівки чи бізнес, або були в Киїнці – на лінії вогню», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Віталія Артюх, начальник відділу освіти, сім’ї, молоді, спорту, культури і туризму Киїнської сільської ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «У вишиванках – пам’ять наших рідних»: на Чернігівщині триває культурний проєкт

Тож перейшовши за посиланням, можна почитати щемливі текстові історії або переглянути відеоматеріали. На сьогодні їх 15, але є можливість додавати нові. Бо з часом можуть з’явитися люди, які захочуть поділитися пережитим із іншими. 

Ідея про збереження колективної пам’яті з’явилася у 2023 році, коли в громаді створили громадську організацію «Жінки за розвиток». І разом з органами місцевого самоврядування активістки розмірковували, як донести історії очевидців, про які має знати світ. Причому вони мають бути в загальному доступі. Щоб кожна людина, яка приїде до громади, могла ознайомитися з цією інформацією.

«Це буде також цінний матеріал для підростаючого покоління. Тож усі були одностайні, що це треба зробити знаково.

У 2023 році ми співпрацювали з музеями, вони готували разом із нами виставки про життя мирних жителів нашої громади на початку повномасштабного вторгнення. Але ці виставки триватимуть якийсь час, а пам’ятний знак стоятиме упродовж років», – сказала Віталія Артюх.

Проєкт «Колективна пам’ять про війну на Чернігівщині» реалізовувався коаліцією громадських організацій із різних громад, зокрема Киїнської, Кіптівської, Іванівської. Тож це єдиний проєкт, реалізований у трьох громадах. І стартував він у Киїнській громаді.

Ірина Осташко

Фото надані Віталією Артюх

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button