Суспільство

Про юродивого Гриця Золотюсенького з Седнева, який умів передбачати майбутнє, зняли фільм

Напевне, в кожному селі та містечку є свої місцеві знаменитості, перекази про життя яких навіть після їхньої смерті переповідає місцевий люд. До таких неординарних людей свого часу можна віднести і Гриця, якого прозвали Золотюсеньким, бо жив дуже скромно, а одяг і все, що йому дарували, роздавав іншим людям.

«Через таких людей розмовляє Боженька. Адже юродивий – людина не така, як усі, причому в усьому. Вона одягнута не так, як усі. Такі люди навіть бідніші за бідного. Вони можуть ходити взимку без чобіт, мордувати тіло. І тільки юродиві могли високопосадовцям чи знатним людям сказати в очі, що думають, і не боятися за себе. Бо ці люди – як зв’язківці з вищими, Божими силами.

Тому і Гриця спершу визначали як дивакувату людину і незвичну. Він із собаками ходив, спав разом із ними, на дзвіниці жив. 

Але згодом у спілкуванні з Грицем люди зрозуміли, що не можна багато зайвого казати йому. Бо він може розсердитися чи не так зрозуміти. І варто дослухатися до того, що він каже.

Зараз такого явища немає. Особливість таких людей, як Гриць, – аскетизм. Намагання своїми діями робити так, щоб люди ставали кращими. Щоб люди розуміли, для чого вони в цьому світі. Тож це людина зі своєю глибокою філософією», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Андрій Курданов, відомий історик і краєзнавець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФПВ-дрон, безпілотники, міномети та артилерія: за добу на Чернігівщині пролунали 30 вибухів

Гриць Золотюсенький помер у 1855 році, коли йому було трішки за 30 років. Найбільше інформації про нього міститься в книжці «Историко-статистическоє описаніє Черниговской Єпархії» в п’ятому томі, виданому в 1874 році. Звісно, що й сучасники, які живуть у Седневі, пам’ятають і переказують історії, пов’язані з Грицем.

«Він зробив пророцтво щодо долі одного військового, який відправлявся на Кримську війну. І все збулося.

Хрестоматійне пророцтво Гриця щодо долі Тараса Шевченка, коли в 1847 році Кобзар перебував у Седневі. Серед людей залишилася згадка, що Гриць одного разу прийшов до майстерні, де Тарас Шевченко займався малюванням. І подивившись, як Тарас гарно малює, Гриць сказав: «Я так гарно не вмію». Тож Шевченко запитав: «А як ти вмієш?». Гриць взяв невеличку вуглинку і намалював щось незрозуміле, кинув і пішов. Шевченко придивився, а то шинель намальована. Із подальшого розвитку подій відомо, що на початку квітня Тарас Григорович їде з Седнева на Київ і в Броварах його заарештовують, потім судять і відправляють в Орськ у фортецю солдатом, тобто одягають шинель», – розповів Андрій Курданов.

За словами краєзнавця, в 1905 році в «Губернських відомостях» надрукували статтю з нагоди 55-річчя смерті Гриця. Причому стаття була велика, а в церкві відбулося ціле дійство із молебнем. У статті йшлося, що треба зробити капличку на честь Гриця Золотюсенького.

«Отак навіть після смерті пам’ять про цю людину жила. Бо це була неординарна людина, і багато з того, що він казав чи про що робив пророцтва, справджувалося. Тож у пам’яті багатьох седневців і не тільки він живе», – зауважив краєзнавець.

Але така слава не давала багатьом спокою.

«Чернігівська районна газета за 1961 рік згадує про могилу Гриця, яка на той час була біля Воскресенської церкви з 1855 року. У газеті був критичний нарис про могилу, мовляв, що там відбувається, чому могила настільки доглянута. А поховання знаходилося поблизу базару, де завжди було багато людей. Тож Гриць був на видноті і після смерті. Із могилки люди земельку брали. Бо той, хто візьме і попросить, тому Гриць допоможе у вирішенні проблем. А після публікації в газеті місцева влада, мабуть, отримала вказівку протидіяти популярності Гриця Золотюсенького, і його поховання переносять із центральної частини Седнева на місцеве кладовище. І також є пророцтво, що за кілька днів до смерті він сказав: «Не хвилюйтеся, через 100 років я з вами привітаюся». Тож коли могилу переносили, пророцтво здійснилося. Отак тодішня влада поставилася до пам’яті Гриця», – повідомив Андрій Курданов.

Краєзнавці та історики у співпраці з «Чернігівським земляцтвом» зняли фільм про Гриця Золотюсенького. Є сподівання, що скоро його зможуть побачити чернігівці та гості. До речі, це вже четвертий фільм із серії «Седнів таємничий».

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button