Суспільство

У Чернігові студенти завдяки 3д-моделюванню створили макет університету

У Чернігові презентували макет Національного університету «Чернігівська політехніка». Він був створений завдяки 3д-друку. Над роботою працювали кілька місяців. Ініціатор створення цього макету був студент «політехніки» Сергій Куришко, проте над самим проєктом працював весь колектив майстерні PEREMOHA LAB.

«Коли я почав, навчатись в університеті, мені складно було зрозуміти, де який кабінет, корпус знаходиться, оскільки університет великий. Така проблема, як виявилось пізніше, була не лише в мене. Тому ми обговорили ідею створення такого макету і нам вдалось реалізувати цей проєкт. 3д-моделюванню ми навчились на парах, а потім уже вдосконалювали свої знання та вміння на курсах та безпосередньо під час створення макетів», — розповів у коментарі Челайн студент Сергій Куришко.

«Ідея створення макета з’явилася в 2021 році, як помічника для першокурсників в пошуку відповідного корпусу та аудиторії. Однак це виявилося досить складним та творчим завданням. Досить багато часу було витрачено на розробку концепції та шляхів реалізації. Потім лютий 2022 року, ідея перейшла в розряд «нездійсненні». Лабораторія Адитивних технологій університету «Чернігівська політехніка» втратила частину обладнання. Проте з відкриттям в 2023 році на базі університету лабораторії Fab Lab з’явилися нові можливості, щодо сучасного обладнання та міжнародного фінансування. Активна частина проектування макету стартувала в вересні 2023 року, а на початку весни 2024 року за підтримки ГО «Еко місто» почалося виготовлення елементів макету», — розповідає Тімур Ганєєв, доцент кафедри технологій зварювання та будівництва НУ «Чернігівська політехніка».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові може зникнути вулиця 77-ї Гвардійської дивізії

Макет університету створений в масштабі 1:100. Мета проєкту полягала в тому, аби залучити студентів до 3д-моделювання, навчити їх створювати деталі різного розміру. Як зазначає Сергій Куришко складність створення цього макету полягала в тому, що було дуже багато деталей, які треба правильно скомпонувати.

«В нас є такі можливості, в нас є хаб «Перемога», завдяки якому ми вивчаємо різні типи верстатів, приладів та іншого. Але найважливіше те, щоб показати момент відбудови, те, що ми сильні, ми вже можемо щось робити і завжди йдемо вперед», — зауважує Сергій Куришко.

«Для лабораторії та майстерні це вже не перший подібний проєкт. З 2020 року ми реалізовуємо великий проект з школами міста по моделювання та 3д-друку архітектурних пам’яток міста. За результатами маємо макети П’ятницької та Катерининської церков. А в співпраці з будівельними компаніями міста виготовили декілька макетів сучасних будівель міста», — зазначає Тімур Ганєєв.

Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button