Суспільство

Унікальне Лебедине озеро розташоване неподалік Чернігова

Неподалік Чернігова розташоване унікальне озеро. Його особливість у тому, що кожного року на його території живуть лебеді. Тому й назва його символічна – Лебедине.

«Насправді невідомо, скільки часу існує в Новому Білоусі Лебедине озеро. Проте популярності воно набуло в часи ковіду з 2020 року, коли люди шукали якесь не дуже людне місце для відпочинку. В цей час Туристично-інформаційний центр об’єднався в таку своєрідну групу людей, яка подорожує велосипедами та досліджує свій регіон. Ми публікували інформацію про унікальні місця в Чернігові та неподалік, куди можна доїхати велосипедом. Ці поїздки ми об’єднали в окремі кейси «Чернігів +», – розповіла в коментарі ЧЕЛАЙН заступниця начальника управління культури та туризму Катерина Литвин.

Багато чернігівців приїжджають на Лебедине озеро, аби зробити гарні фото з родиною пернатих і погодувати їх. Але наголошуємо, що в жодному разі не можна годувати птахів хлібом. Краще взяти для годування трохи відварений ячмінь, перлову кашу чи просто пшеничне або кукурудзяне зерно. Також можна підготувати маленькі шматочки картоплі, листя салату чи шпинату. Проте, як зазначають зоологи, влітку птахи самі можуть знаходити для себе корм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Який відпочинок влітку вибирають чернігівці

Зараз на Лебединому озері можна зустріти двох дорослих лебедів і дев’ятьох їхніх пернатих діток.

«Там живе родина лебедів. На осінь, скоріш за все, вони летять на річки України, які не замерзають. Ранньою весною повертаються назад. Цікаво, що на Новому Білоусі щороку можна спостерігати одну пару лебедів. Таке відчуття, що вони знають це місце, це ніби їхнє озеро. Цього року в них дев’ятеро лебедят. Вони звиклі до людей. У ранковий час полюбляють наплаватись і гуляти по берегу. З 6-7 години ранку люблять лежати на березі, саме тоді їх можна сфотографувати», – докладніше розказуєКатеринаЛитвин.

Наразі Лебедине озеро стає популярним серед відпочивальників, бо славиться не лише унікальною родиною лебедів, але й гарними краєвидами та чистою водою. Доїхати до Лебединого озера можна автобусом, який йде до Нового Білоуса. Вартість квитка на нього вже кілька років залишається незмінною – 20 грн. Або ж вибрати альтернативний спосіб поїздки – велосипедом.

Оксана Замятіна

Фото – Валентин Куц

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button