Суспільство

На Чернігівщині навчали дітей виживати в дикій природі (Фото)

Українці здобувають навички, яких раніше не мали. Підштовхує до цього війна, що, на жаль, триває в державі. Зокрема, це вміння готувати швидкі страви, варити каву за допомогою підручних засобів, дуже швидко митися, використовуючи мінімум води, й інші вимушено набуті навички.

Черговий курс виживання в дикій природі для чернігівських підлітків відбувся в природничому центрі «Міжрічинська пуща».

«Донедавна подібні заняття сприймалися виключно як розвага. Нині ж під час війни вміння самостійно знайти в лісі їжу, побудувати укриття, розпалити багаття, на жаль, набули справжньої актуальності.

Як завжди, заняття розпочали зі знайомства з досвідом природокористування місцевих жителів у Музеї лісових промислів. Потім навчалися багатьох корисних навичок на прогулянці лісом.

І трохи дізналися про субкультуру «виживальників» та розбирали, яке спорядження є справді необхідним, а яке – витвором хитрих маркетологів і атрибутом диванно-інстаграмних експертів.

Дякуємо всім юним учасникам за увагу та Олені Пономаренко за чудову організацію!

Чекаємо Центр розвитку підлітків «Teenager Start» на наступний курс виживання!» – зазначає Андрій Сагайдак, гід у дику природу, засновник природничого центру «Міжрічинська пуща» та Музею лісових промислів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителі двох сіл на Чернігівщині – без газу

Між тим, здобування вмінь виживання в дикій природі доволі популярне в деяких країнах, де з безпековою ситуацією все гаразд. Зокрема, серед британців і американців. І це хобі має назву «бушкрафт», що з англійської означає «виживання у дикій природі».

«Бушкрафту присвячені посібники, телешоу, відеоролики. Функціонують тематичні табори, курси, магазини спорядження, сформувалася ціла субкультура «бушкрафтерів».

Суть захоплення у тому, щоб насолоджуватися перебуванням у глушині, використовуючи мінімум сучасного спорядження. Натомість застосовується знання природи та власна винахідливість. У благополучних країнах це цілком «мирне» хобі, не лише для суворих чоловіків і скаутів, а й розвага для сімейного дозвілля», – пояснює Андрій Сагайдак.

Захоплення спрямоване на те, щоб опанувати такі навички, як розведення вогнищ, спорудження укриттів, добування їжі та води, виготовлення знарядь і спорядження, орієнтування, пошук лікарських рослин, слідопитство. Але водночас бушкрафт – це не про екстремальні ситуації чи виживання. Це про навички для життя в дикій природі. Адже він поєднує елементи туризму, етнографії й історичної реконструкції. До того ж, аби здобути нові вміння, потрібно зовсім небагато спорядження: щонайменше міцний ніж, кресало, казанок і тент, зручний одяг, стійкий до механічних пошкоджень та іскор багаття.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Андрій Сагайдак

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button