Суспільство

Літнє харчування та гігієна: що їсти та пити у спеку, аби не «загриміти» до лікарні

Літо – особлива пора, коли можна урізноманітнити свій раціон сезонними овочами, фруктами та смачними стравами й напоями. Однак, на жаль, у літніх пригощань є й зворотний неприємний бік – отруєння й інші кишкові проблеми.

Аби цього уникнути, чернігівські лікарі насамперед радять особливо дотримуватися правил особистої гігієни, насамперед добре мити руки, овочі, зелень і фрукти, які плануєте вживати в їжу.

«За підвищеної температури продукти швидко псуються. І навіть якщо термін придатності ще актуальний, а продукт полежав на сонечку чи десь у теплому місці, то він може зіпсуватися, їсти його вже не треба.

І взагалі, влітку бактерії та віруси мають більш сприятливі умови для розмноження на продуктах, наприклад, на городині й ягодах. Якщо ми вживаємо ці продукти, то їх обов’язково треба мити. І не просто сполоснути під проточною вдою, а добре потерти. Бо ми не знаємо, що відбувалося з цими плодами до того, як вони потрапили у наш продовольчий кошик.

Тож усе, що треба мити, добре миємо. Все, що треба термічно обробляти, варимо та смажимо. І не нехтуємо правилами зберігання їжі. Якщо зберігати продукти не в холодильнику, а наприклад, у підвальчику приватного будинку, де температура повітря не 30 градусів, як на вулиці, а скажімо, 20, то це не температура холодильника. І на це також треба зважати», – зазначають чернігівські лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додаткові відключення: в обленерго показали графік на сьогодні

Медики кажуть, що влітку варто оминати продукти, які швидко псуються. Це молочні, м’ясні продукти, вироби, які містять у собі креми – тортики, тістечка.

«Креми – це взагалі сприятливе середовище, в якому за 2-3 години, якщо вони неналежно зберігаються, можуть з’являтися хвороботворні бактерії. А якщо тортики і тістечка ще й без заводського пакування, наприклад, продаються порізаними на шматочки, то ми не можемо відповідати за чистоту рук продавця, який їх вам зважить і подасть. Ми ж не знаємо, чи помив він руки після туалету, яка в нього санітарна книжка, коли людина взагалі проходила медичний огляд, чи все добре зі здоров’ям. Також буває, що тістечка стоять на відкритих вітринах. То можна тільки уявити, хто біля них проходив, торкався їх чи на них дихав.

Якщо навіть продавець із чистими руками й ідеальним здоров’ям і в закладі користуються милом й антисептиками, а кондитерські вироби зберігаються поза холодильником і не накриті стрейчевою плівкою, то можливі потрапляння зовнішніх збудників на поверхню.

Із приводу інших готових продуктів єдина рекомендація – дивитися на терміни придатності. Самі дивимося, спілкуємося з продавцем і візуально оцінюємо продукт. Бо, наприклад, несвіжа риба одразу матиме неприємний запах», – пояснюють медики.

У спеку всім особливо дошкуляє спрага.

«Можна пити те, що любите. Але не варто втамовувати спрагу солодкими газованими напоями. Що більше цукру в напої, то більше після нього вам захочеться пити. Треба вживати звичайну чи слабогазовану воду. Якщо є можливість додати до неї трішки лимона, то така вода добре втамовуватиме спрагу. Потрібно також зважати на об’єм спожитої води. Доросла людина повинна випивати не менше ніж півтора літра води на день. Бо ми всі потіємо, це природний процес, організм втрачає рідину.

Каву чи чай за бажання можна пити. Але не забуваємо, що кава, чай, усі газовані напої та напої в гарних скляночках, які нам продають, не входять до тих півтора літра води, які нам треба вживати», – наголошують лікарі.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button