Суспільство

Брижинський у суді оскаржує бюджетне рішення Чернігівської міськради

Чернігівська міська військова адміністрація подала позов до суду на рішення Чернігівської міськради стосовно неправомірного затвердження бюджету, яке депутати ухвалили під час сесії 10 липня. Цю інформацію в коментарі для ЧЕЛАЙН підтвердив Дмитро Брижинський.

  • Судовий позов ми подали фактично того ж дня, коли депутати Чернігівської міськради ухвалили це незаконне рішення. А незаконне воно тому, що бюджет громади на 2024 рік був затверджений у 2023 році. Він чинний, і право вносити зміни до нього має тільки Чернігівська міська військова адміністрація. Адже питання затвердження бюджету, а також питання внесення змін до нього не є повноваженнями Чернігівської міськради. У Законі «Про правовий режим воєнного стану» чітко визначено, що це зобов’язання міської військової адміністрації, – у коментарі ЧЕЛАЙН розповів начальник Чернігівської міської військової адміністрації Дмитро Брижинський.

Олександр Ломако, коментуючи голосування депутатів стосовно затвердження бюджету, зазначив, що це рішення він вважає законним і таким, що відповідає Конституції України.

  • Пряма норма Конституції – стаття 143 КУ. В ній йдеться, що виключно на сесії міської ради приймається бюджет, зміни до бюджету, податки і збори, а також низка інших питань. Також є закон про місцеве самоврядування, що чітко визначає наші повноваження та функції, – коментуючи ситуацію, сказав виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако.

Нагадаємо, представники Чернігівської міської військової адміністрації не вперше оскаржують бюджетні рішення Чернігівської міської ради.

У квітні 2022 року Чернігівська міська військова адміністрація подала позов до суду, аби скасувати рішення сесії Чернігівської міськради від 30 березня щодо затвердження змін до міського бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Щоб воно не пропало»: в територіальний центр соціального обслуговування передадуть вермішель, термін придатності якої збігає

22 червня 2022 року Чернігівський окружний адміністративний суд визнав протиправним і скасував рішення Чернігівської міськради «Про бюджет Чернігівської міської територіальної громади на 2023 рік». Таким чином суд повністю задовольнив позов Чернігівської МВА до міськради.

4 липня 2023 року під час чергового засідання виконкому виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако зазначив, що Чернігівська міська рада готується оскаржувати рішення Чернігівського окружного адміністративного суду.

17 жовтня 2023 року Шостий адміністративний апеляційний суд Києва за позовом начальника міської військової адміністрації ухвалив рішення, відповідно до якого повноваження затверджувати бюджет і зміни до нього має начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський.

29 лютого 2024 року Верховний Суд України частково задовольнив позов Чернігівської міської ради. У постанові суду йдеться, що Чернігівській міській раді відмовлено у визнанні права затверджувати та вносити зміни до бюджету.

Разом із цим суд спрямував справу на новий розгляд у зв’язку з посадовими порушеннями.

Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button