Суспільство

«Буває, що й по 16 годин без електропостачання»: в селах у 20-кілометровій зоні поблизу кордону обіцяють не вимикати світло

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Кабінет Міністрів розширив перелік об’єктів, на які не поширюватимуться стабілізаційні графіки відключення електроенергії.

У повідомленні йдеться про розширення переліку об’єктів, яким гарантується пріоритетне електропостачання. Зокрема, окрім об’єктів газо-, тепло-, електро-, водопостачання та водовідведення, лікарень, електроенергію не вимикатимуть для населених пунктів, а також об’єктів у 20-кілометровій зоні від кордону з росією, білоруссю та від лінії зіткнення.

Таку ініціативу в прикордонних населених пунктах сприймають позитивно. Але кажуть, що насправді жодних обіцяних змін не відбувається.

«У нас такого ще немає. І я не знаю, чи підпадаємо ми під цю категорію. У нас відстань до кордону – до 10 кілометрів», – зазначивАнатолій Бондарець, староста Тихоновецького старостинського округу.

За його словами, нині громада без світла сидить щодня.

«Учора світла 7 чи 8 годин точно не було вдень. А вночі взагалі не знаю скільки. І щодня приблизно така ситуація. Коли на довший час відключають, коли на менший. Із графіками не завжди збігається.

Як не виключатимуть світло, то для людей це буде нормально. Бо люди скаржаться, що техніка не витримує, зокрема холодильники та морозилки.

І ферма тут у нас є, то там є проблема з доїнням корів. Генератор вмикають, але ж генератори – не вигідно. Бо багато пального для них потрібно. І генератор довго ж не може працювати – згорить і все», – пояснив староста.

Між тим, на практиці нерідко ситуація така, що деякі українці, в домівках яких вимикають світло, недолюблюють тих, у кого його не вимикають.

На це Анатолій Бондарець відреагував так: «Нехай ті, хто заздрить, приїжджають до нас, поживуть поближче до кордону. Із нами поруч прилітає, до нас, слава Богу, ні, але чутно добре».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У громаді на Чернігівщині відкрили Алею Слави в пам’ять про загиблих воїнів

Позитивно сприймає урядову ініціативу й староста Тур’янського старостинського округу Олександр Артюшенко.

«І по 16 годин на добу без світла сидимо. І аварійні відключення є, бо буревій пройшов. Також планові відключення. Ось сьогодні саме 16 годин світла й немає. То якби електроенергію не вимикали, я був би не проти.

Ми підпадаємо під критерії, бо в нас відстань до кордону 16 кілометрів. А в населених пунктах, які зовсім близько до кордону та які постійно обстрілюють, то там світла вже й не буде, бо його там і не відновлять.

Я не знаю, які мотиви саме про 20-кілометрову зону. Поки не можу для себе зрозуміти. Але якщо світло в нас не вимикатимуть, то ми тільки «за».

Однак жодних роз’яснень чи конкретного алгоритму дій із цього приводу наразі немає. Тільки в соцмережах про це пишуть. Поки що як вимикали світло, так і вимикають», – констатував Олександр Артюшенко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button