Суспільство

«Збільшиться кількість шкідників і південних видів: павуків, тарантулів, богомолів»: чернігівський еколог – про наслідки потепління

Уже всі не тільки розуміють, а й відчувають на собі, що клімат поступово змінюється. Яскравий приклад – нинішнє надзвичайно спекотне літо.

Відомий чернігівський еколог Юрій Карпенко каже, що це дійсно один із елементів потепління, про яке ми вже чуємо упродовж багатьох років. Про це ЧЕЛАЙН уже розповідав. Зокрема, що в сільській місцевості спека переноситься значно легше. Бо в селах – менше асфальту, і в одноповерхових будинках люди почуваються більш комфортніше. 

Наразі ж – про вплив зміни клімату на тваринний і рослинний світ Чернігівщини.

«Реагують рослини по-різному. Якщо брати більшість наших міських рослин, то вони адаптовані до міського середовища. То ті дерева, які посаджені раніше, вже, як кажуть загартовані. Вони реагують тільки через хвороби.

Якщо говорити про рослини, які зустрічаються у вологих місцях, зокрема прибережній смузі, заплавах річок, у заболочених екосистемах, то зменшення рівня води призводить до того, що ці рослини або зникають, якщо це певні специфічні види рослин, або зменшують свою чисельність», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Юрій Карпенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Землю накриє подвійний метеоритний дощ: коли та як дивитися чернігівцям

Щодо тварин, то такі великі тварини, як ссавці, птахи, які п’ють воду з річок, озер, зможуть знайти собі джерело води. А в спеку вони намагаються максимально сховатися, знайти затінок або прохолодне зволожене місце.

«Якщо брати комах, то для них, а також інших безхребетних і холоднокровних тварин спекотне літо, навпаки, дуже добре. Вони прекрасно почуваються і можна очікувати збільшення кількості різних шкідників  і південних видів – павуків-тарантулів, богомолів й інших степових південних видів.

Фактично ми можемо говорити, що Полісся в природному варіанті, яке ми бачили 20, 30 чи 50 років тому, зміщується на крайню північ Чернігівської області. Якщо раніше кордон Полісся йшов по межі Ніжин – Батурин – Глухів, то нині гіпотетично цей кордон можна провести по такій межі: Чернігів, Мена, Сосниця, Короп. Тобто відбувається кліматичний зсув. У межах цих територій стає спекотніше, сухіше та фактично ми повинні вже з цими викликами жити», ؘ– сказав Юрій Карпенко.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button