Суспільство

Землю накриє подвійний метеоритний дощ: коли та як дивитися чернігівцям

В останні дні липня 2024 року орбіта Землі перетинатиметься з орбітою двох комет. Завдяки цьому на небі неозброєним оком можна буде побачити дивовижне явище – подвійний метеоритний дощ.

З 29 до 31 липня досягнуть свого піку два метеорні потоки: Альфа-Каприкорніди і Південні Дельта-Акваріди. Небо засяє яскравими космічними вогнями, пише LiveScience.

За словами науковців, метеорні дощі виникають, коли орбіта Землі перетинає шлях комети. Скелясті уламки, залишені кометою, згорають, коли вона входить в атмосферу Землі. Під час подвійних метеорних дощів цього місяця Земля перетне орбіту комети 96P/Machholz, яка спричиняє Південні Дельта-Акваріди. ЇЇ пік настане 29-30 липня. А також наша планета пересіче орбіту комети 169P/NEAT, яка породжує Альфа-Каприкорніди. Свого піку це явище досягне 30-31 липня.

Планетарний астроном з обсерваторії Лоуелл в Арізоні Ніколас Московіц наголосив, що  подвійні метеоритні дощі – це «просто красивий збіг». Адже вони обидва досягнують свого максимуму протягом 24 годин один від одного. 

За словами астронома, такі збіги трапляються. Адже протягом року відбувається понад 900 метеорних дощів. Це означає, що в середньому за ніч відбувається від двох до трьох метеорних дощів. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівців та гостей міста запрошують на унікальний екофест

Проте варто зазначити, що не всі вони є «великими» метеорними потоками, як Персеїди або Гемініди , під час яких понад 100 метеорів спалахують на небі щогодини. За словами Московіца, більшість метеорних дощів незначні, і астрономи лише починають систематично вивчати та вимірювати їх завдяки нещодавно розробленим передовим інструментам.

Південні дельта-Акваріїди випускають від 20 до 25 метеорів на годину. Проте це не будуть яскраві спалахи. «Вам дійсно потрібно потрапити в темне місце, подалі від ліхтарів, транспорту та мобільних телефонів, щоб дозволити своїм очам звикнути до темряви. Тоді у вас буде шанс побачити деякі з тих слабких об’єктів», – сказав Московіц.

Альфа-Каприкорніди не такі насичені, але більш видовищні. «Вони потішать яскравими вогненними кулями з більшими шматками метеоритів, які влітають і згоряють, стаючи яскравішими та вражаючими», – зазначив астроном. 

Подвійний метеоритний дощ найкраще буде видно в Південній півкулі, де видима точка спалахів буде майже над головою. Люди в Північній півкуліизможуть побачити метеоритний дощ на південному горизонті. 

«Майже всі метеоритні дощі досягають піку між 2 і 4 годинами. Тож якщо ви хочете зловити будь-який із них, ваші найкращі шанси побачити метеори полягають у тому, щоб дістатися до темного місця й зробити це після півночі», – порадив астроном Ніколас. 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Обозреватель

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button