Суспільство (відео)

«Додаткове» перейменування: на Чернігівщині змінили понад тисячу топонімічних назв

1734 вулиці та провулки Чернігівщини перейменували в межах виконання в області Закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії». Про це повідомили під час брифінгу в Чернігівській ОДА.

Нагадаємо, відповідний закон в Україні набув чинності 27 липня 2023 року, він визнає злочинною і засуджує російську імперську політику, забороняє її пропаганду та символи, визначає, що належить до цих символів.

 «Були визначені строки, аби насамеперед органи місцевого самоврядування привели об’єкти топонімії своїх громад у відповідність до цього закону. Було два етапи: перший із них – це коли безпосередньо органи місцевого самоврядування мали провести цю роботу; відповідно до другого, міські голови набували цих повноважень. Останній етап, який був завершальним, – ці повноваження переходили до ОВА.»,- Іван Ващенко – заступник голови Чернігівської ОДА

У межах перших двох етапів перейменовані були 1348 об’єктів топонімії в області. Під час проведення останнього етапу була створена відповідна робоча група, що опрацьовувала фактичні назви вулиць і можливі варіанти їх перейменування. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прилуцькі пристрасті: в місті прагнуть зняти заборону на пересування багатотонних фур центром

 «Принципом роботи нашої групи з перейменувань об’єктів топонімії був відхід від абстрактних варіантів назв і фактичних назв вулиць.»,- Іван Ващенко – заступник голови Чернігівської ОДА

За результатами діяльності робочої групи додатково було перейменовано 386 вулиць і провулків в області.

Також під час брифінгу директорка департаменту культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА Людмила Замай повідомила, що наразі Міністерство культури України розглядає питання зняття офіційного статусу пам’ятки культурної спадщини зі 176 об’єктів області, які підпадають під дію закону. Опісля прийняття відповідних рішень їх буде демонтовано.

«Із 57 громад відповідні рішення ухвалили лише 22 громади Чернігівської області. Йдеться про демонтаж відповідних елементів, які підпадають під дію закону. Решта 35 – це або громади, які не ухвалили рішення про розпорядження відповідні… Або такі територіальні громади, які відписалися, формально підійшовши до справи, і написали, що на території їхніх громад, йдеться про Куликівську та Ріпкинську, відсутні об’єкти, які підпадають під дію закону про деколонізацію та декомунізацію, а Березнянська ТГ зазначила, що всі елементи вони уже демонтували.»,-  Людмила Замай – директорка департаменту культури і туризму, національностей і релігій Чернігівської ОДА

Також в області заплановане перейменування 14 населених пунктів, про це під час брифінгу розповів представник Інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко. За його словами, пропрацьований відповідною комісією список уже затвердив комітет Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування. На черзі – розгляд на сесії Верховної Ради.

Журналіст: Таліна Тарасенко 

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button