Суспільство (відео)

Стан освіти на Чернігівщині: виклики, відбудова та навчання (Відео)

Зібралися, аби оцінити поточний стан освітньої галузі в Чернігівській області, обговорити актуальні проблеми й виклики та поділитися успішними кейсами реалізації спільних проєктів. У Чернігові відбувся форум «Освіта Чернігівщини. Виклики сьогодення».

«Сьогоднішній форум саме спрямований на те, щоб мали змогу поспілкуватися віч-на-віч працівники органу управління освітою місцевих рад і представники міжнародних організацій – про потреби, про стан і перспективи щодо боротьби з цими викликами», — Юрій Музика, начальник управління освіти та науки Чернігівської ОДА.

Нагадаємо, що від бомбардувань та обстрілів у Чернігівській області постраждали 144 заклади освіти, наразі з них відновлено 75. На форумі були присутні начальники відділів освіти області, які поділилися своїм досвідом відбудови навчальних закладів.

«На жаль, частина Михайло-Коцюбинського ліцею в нас зруйнована, потребує відновлення, це на сьогодні дуже велика для нас проблема. Але завдяки донорам, Фінській церковній організації, нам побудували таку модульну конструкцію, де ми змогли розмістити шість класів, у яких навчаються дітки», — Лідія Гаєвська, начальниця відділу освіти Михайло-Коцюбинської селищної ради.

Одним із основним викликів, перед яким постала освітня галузь загалом в Україні – це відновлення очної форми навчання в закладах освіти.

«На сьогодні показники, на які ми вийшли цього навчального року, вселяють певним чином сподівання, що ми зможемо надолужити освітні розриви та втрати, що відбулися в минулому навчальному році. 38% закладів освіти сьогодні працюють повністю в очному форматі, 46% – у змішаному і тільки 16%, а це дуже маленький показник, порівнюючи з Україною та минулим роком також, в онлайн-форматі», — Юрій Музика, начальник управління освіти та науки Чернігівської ОДА.

Не менш важливим на сьогодні є питання шкільних укриттів, їх облаштувань і подекуди побудови. Наразі 136 закладів освіти в області не мають навіть найпростіших укриттів, у 53 навчальних закладах тривають ремонтні роботи. Також освітні заклади Чернігівщини мають потребу в придбанні 53 твердопаливних котлів і 54 блочно-модульних котелень. Лише за наявності безпекових умов юні жителі Чернігівщини зможуть повноцінно здобувати знання офлайн.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button