Суспільство

«Коханка», «Гречаники» та «Баламут»: відновлені фольклорні традиції Сіверщини звучали у Чернігові

Одна справа для артиста — виступити перед публікою з концертом. Інша — створити концертну програму разом з глядачами. Для колективу, що прагне повсякчас пропагувати українське мистецтво, таке завдання нелегке, але, зрештою, приємне і веселе.

Веселі гуляння влаштували разом з глядачами у затишному дворику Чернігівського обласного філармонійного центру артисти Академічного ансамблю пісні і танцю “Сіверські клейноди”. Вчора,  4 серпня, тут був презентований творчий проєкт “Клейнодів” “Чернігівські гуляння”. Авторкою ідеї проєкту стала солістка ансамблю Христина Мельник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Легенда вітчизняного джазу з колективом NEW JAZZINKYIV BAND влаштував незабутній вечір джазових історій у Чернігові

Недарма програма має гасло “Танцюємо та співаємо разом!”: такі гуляння — не просто концерт, це, передусім, живе спілкування людей мовою пісень і танців. Програму артисти і глядачі творили сукупно, неймовірними емоціями доповнюючи один одного.

“Ойра”, “Коханка”, “Гречаники”, “Баламут”, “Краков’як”, “Метелиця”… У проєкті було використано матеріали, зібрані під час етнографічних експедицій ансамблю “Сіверські клейноди” та ансамблю української автентичної музики “Божичі”.

“Готуючи цей проєкт, ми переслідували кілька цілей: пошук та відновлення фольклорних танцювальних традицій Сіверщини та України в цілому, популяризація цих традицій; та й живе спілкування глядачів у танці та співі дорого вартує”, — каже художній керівник та головний диригент “Сіверських клейнодів” Андрій Лоєвець.

“Чернігівські гуляння” стали доброю розрадою і для глядачів, і для митців — всі отримали задоволення від спілкування в єдиному творчому просторі.  

Джерело: Чернігівський обласний філармонійний центр фестивалів та концертних програм

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button