Суспільство (відео)

Сила жінок в дії: у громаді на Чернігівщині функціонує унікальна спілка (Відео)

Галина Позняк – голова жіночої громадської організації «Кіптівська жіноча спілка», що уже протягом п’яти років функціонує в Кіптівській територіальній громаді, що на Чернігівщині. Вона розповідає, що коли у 2019 році спілка офіційно розпочала свою діяльність до неї долучились зацікавлені жінки з різних населених пунктів громади, всі вони об’єднані спільною метою – працювати задля розвитку своєї громади.

«Коли організовувалась громадська організація ми розуміли, що на території нашої громади, для наших жителів, має бути розвиток, повинні реалізовуватись якісь проєкти. Саме тому, спільнотою жінок, ми вирішили створити дану громадську організацію», — Ірина Корогод – членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

Перший захід, організований учасницями спілки, був проведений у рік її заснування, тобто того ж таки 2019 року. Це був «Осінній Fest», це перший Всеукраїнський фестиваль організований у Кіптівській ТГ, метою якого став розвиток культурно-туристичного та соціально-економічного потенціалу громади.

«Починали, звичайно, з освітніх проектів, проектів об’єднання жінок, були і культурні проекти в яких приймали участь. До прикладу – в 2019 році у нас відбувся «Осінній Fest», — Ірина Дубик — членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

«Це був масштабний фестиваль на території нашої громади, де ми отримали свій перший досвід реалізації проектів», — Ірина Корогод – членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

І власне оцей перший захід, під назвою «Осінній Fest», організований учасницями «Кіптівської жіночої спілки», став поштовхом до розробки та втілення низки нових ініціатив та проектів, які поступово змінюють та покращують життя населення громади.

«Ми постійно організовуємо заходи в нашій громаді: як спортивні, так і культурні та організаційні. Подаємось з проектними заявками до донорських організацій, для того щоб проекти реалізовувались та відбудовували нашу територію», — Ірина Корогод – членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

«Ми також здійснили проєкт під назвою «Вишиванка душу гріє». На цьому паркані відтепер нанесено 56 метрів малюнку Чернігівської вишиванки. Ми розвиваємо молодіжні проекти, молодіжні простори, наповнюємо їх. Одним з таких був проєкт по наповненню двох наших молодіжних просторів, коли вони були створені на базі Прогресівського та Підлісненського будинків культури – наповнення ноутбуками. Ми реалізували даний проєкт і залучили по 3 ноутбуки до кожного молодіжного простору», — Ірина Корогод – членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка» Ірина Корогод – членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

А одним з найбільш об’ємних та складних проєктів, розроблених та втілених «Кіптівською жіночою спілкою», учасниці називають «Спільну культурну пам’ять». Це комплексний проєкт, який складається з кількох етапів роботи, серед яких збір свідчень очевидців війни, їх упорядкування та втілення комплексу заходів: висадження алеї кленів, у трьох населених пунктах громади, а також встановлення символічного монументу у формі книги. 

«Реалізували спільний проєкт, який називається «Спільна культурна пам’ять» в ньому ми розповіли про події часів активних бойових дій на території Чернігівщини. Зібрано 60 історій. Жителів нашої громади, а також Киїнської та Іванівської», — Ірина Дубик — членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

«Чому саме у вигляді книжки – ідея жіночої спільноти, яка займалася цим полягала в тому, що історія війни, яка розпочалася в 2014 році та триває досі. Тобто це своєрідна книжка історії, яка розпочата, але її читання ще не завершене», — Ірина Дубик — членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

Для збереження пам’яті про Зібрані історії систематизували, розробили відповідне оформлення, після чого розмістили на спеціально створеному сайті, перейти на який можна від сканувавши QR-код, що розміщений на монументі.

«З приходом повномасштабного вторгнення на нашу територію дещо наша робота змінилася, ми більше почали займатися гуманітарними справами – залученням коштів та гуманітарної допомоги для робіт з покращення стану серед людей, які опинилися в скрутному становищі», — Галина Позняк – голова ГО «Кіптівська жіноча спілка».

«Проєкти почали впроваджувати з психологічної підтримки, підтримки жінок-військових, матерів-військових. Ми вбачаємо потребу в продовженні психологічної підтримки, а також вбачаємо потребу в підтримці нашого суспільства зараз, задля того аби вистояти та витримати», — Ірина Дубик — членкиня ГО «Кіптівська жіноча спілка».

Журналіст: Таліна Тарасенко

Журналістський матеріал підготовлено у співпраці з ГО «Асоціація демократичного розвитку» в межах реалізації проєкту «Активні й спроможні: діяльність жіночих громадських організацій Чернігівщини як реагування на вимоги часу», що підтриманий Українським Жіночим Фондом.

Відповідальність за зміст інформації несе ГО «Асоціація демократичного розвитку». Представлена інформація не завжди відображає погляди УЖФ.

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button