Суспільство

Грибники Чернігівщини показують трофеї з «тихого полювання» (Фото)

Синоптики кажуть, що в Україні стартувала друга хвиля спеки, а грибники Чернігівщини тим часом у соцмережах хизуються трофеями з «тихого полювання» із різних куточків нашої області.

Зокрема дуже любить ходити до лісу і збирати гриби Марія Шевченко із селища Березна.  Каже, що її дуже тягне до лісу. І в ніч напередодні поїздки не може заснути від приємного хвилювання.

«Одним із трьох моїх хобі — є збирання грибів. Навіть не можу визначитись, що на першому місці: випікання пряників чи збирання грибів. Шиття одягу вже відійшло на задній план, на заміну йому прийшла скандинавська ходьба та вивчення історії рідного краю, традицій.

Чи розпочався грибний сезон? Позаяк ми ніколи не брали грибів по декілька корзин, а корзинка білих — для нас щастя, то для нас «тихе полювання» розпочалось. Акцентую — тихе, бо по корзиночці, по десяточку два білих знаходимо. Ще беремо «а бабки?», тобто підберезовики, лисички, маслюки. У лісі сухо, аж дзвенить, а грибочки лізуть, саме лізуть, помаленьку. Звісно, спека впливає на їхню кількість і якість. Бува, гриб лише виліз, а черв’ячки його вже сточили. Та я так люблю сам процес збирання, що не реагую на такі дрібниці. Дуже люблю ліс, дуже люблю гриби білі брати. Коли знайду гриб, обов’язково його поцілую. Тож вони мене чекають Бувають дуже курйозні ситуації, коли, ніби, щось тягне прямо до гриба. У неділю були у лісі, що в бік Корюківки», — в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Марія Шевченко.

Також вона розповіла, що нині сушить грибочки на борщі для наших захисників. А зазвичай, дорогою до лісу, та й лісовими дорогами їдучи, розважає чоловіка тим, що читає вірші, здебільшого, знайомих письменників, чи письменників Чернігівщини, або інших літераторів.

«Крайньої поїздки, сама знайомилась, а отож і чоловік , з творчістю військового і митця зі Сміли на позивний Будяк. Надто творча особистість, якого звати Олександр Бондаренко, познайомилась з ним у Березнянському історико-краєзнавчому музеї ім. Г.Верьовки, коли його бригада була на ротації у селищі», — розповіла Мрія Шевченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Втік з окупованого села на Чернігівщині аби вступити до лав ЗСУ: історія воїна «Тихого»

Безперечно, збирання грибів та прогулянка лісом – це дуже корисне заняття, навіть терапія. Але не варто втрачати пильності. Адже далеко не всі ліси на Чернігівщині безпечні для відвідувань. Натомість там, де безпечно, гриби треба збирати дуже уважно.

Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України застерігає від вживання отруйних грибів, бо у цьому сезоні вже зареєстрований перший випадок отруєння грибами. Мешканка Чернігівського району потрапила до лікарні після вживання грибів-печериць, які збирали сім’єю власноруч.

Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років. Також не треба брати занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними. 

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги),  марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно звертайтеся по медичну допомогу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Марія Шевченко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button