Суспільство (відео)

Зберегти унікальну пам’ятку архітектури: у селі Чемер відбулась промоакція (Відео)

Зберегти унікальну пам’ятку архітектури та привернути увагу до неї. У селі Чемер, за 28 км від Чернігова, знаходиться досить оригінальна будівля початку ХХ століття. Вона нагадує замок, збудована з дерева та належить до стилю неоготики. А побудував її пан Микола Пашковський для своєї сім’ї.

«Будинок будувався з 1902 по 1905 роки. В цьому будинку проживала його сім’я до початку жовтневоїреволюції. Опісля цей будинок разом із спиртовим заводом, який теж побудувала сім’я Пашковськихпереходить до власності «Укрспирту». І в цьому приміщенні багато років потім був клуб спиртового заводу, атакож в одній частині ще був дитячий садок», — Валентина Брагінець, бібліотекар Чемерської бібліотеки-філії №8.

«Цей маєток простояв уже 120 років. Він має свою неповторну красу, він є магніт, він є візитівкою картоюУкраїни і Чернігівщини. Він має зберігатися», — Ельміра Маслова, представниця ГО «Спілка сільського туризму в Україні».

Таких панських маєтків в Україні залишилося близько 10. Проте більше 20 років ця будівля не використовується та з кожним роком зазнає більшихруйнувань.Проблема її відновлення полягає в тому, що вона перебуває вже багато років на балансі державного підприємства «Укрспирту».

«Все те, що не приносило прибутку до бюджету цього підприємства, воно виводилось десь за рамки ізалишалось поза увагою керівництва. А громада сільська громада кошти сюди провести не може, бо це буденецільове використання», — Володимир Кучма, голова Кіптівської ТГ.

«Можливо, це підприємство зможе розпочати реконструкцію, а ми в свою чергу – організуємо туристичнімаршрути. Можливо, цю садибу можна передати на баланс Кіптівської сільської ради, а, можливо, вона будепередана осередку місцевому, який теж буде її відновлювати і розвивати в послідовності», — Ірина Дубик, начальниця відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської ТГ.

Про важливість збереження маєтку Пашковських, як архітектурної пам’ятки говорять і місцеві жителі, і гості, які завітали з інших міст України, аби підтримати цю акцію.

«Село дуже гарне. Хочеться, щоб воно процвітало. Хочеться, щоб тут відбудувалось все. Щоб кожна дитиназнала історію цього всього», — Iрина Міліончикова, переселенка з Донеччини, жителька села Чемер.

«Якраз зараз це потрібно і актуально, і для наших покоління, і для майбутнього покоління. Тому що цеунікальна пам’ятка архітектури та історична пам’ятка», — Зоя Степаненко, художниця, жителька села Чемер.

«Я долучився до цього своїми творами, своїм мистецтвом, підтримати мистецтво архітектури і тих задумівнаших предків, які будували цю країну», — Юрій Комишний, художник із Житомира.

«Я виховувалась в дитячому садку, який знаходився в цій будівлі. Це були 1960-ті роки. Я вважаю, що цю будівлю треба зберегти, прискорити передачу її в комунальну власність. Будівля знаходитьсяв такому гарному куточку села, тут дуже гарний парк. Можливо, це приверне увагу якихось спонсорів,можливо, будуть виділені якісь гранти і збережена ця будівля», — Безкровна Галина, жителька села Чемер.

Протягом промоакції відбулась концертна програма за участі Чернігівського струнного квартету «Домінанта» та столичного ансамблю народних інструментів «Дивограй», також майстри презентували свої роботи та збирали донати на відновлення.

«Якщо ми збережемо цю перлинку і ще декілька перлинок, нам буде що показати не тільки нашимгромадянам, а й іноземцям. Хоча для нас це ще важливіше, тому що наше коріння нас підкормлює та надихаєна майбутнє», — Ельміра Маслова, представниця ГО «Спілка сільського туризму в Україні».

«Це наша історія, і як ніколи її треба відновлювати. Це буде наповнення бюджету, і це буде більше донатів, яка зараз необхідна всій нашій країні», — Ірина Дубик, начальниця відділу культури, сім’ї, молоді та спорту Кіптівської ТГ.

«Сподіваємось, що через кілька років сюди будуть їздити групи туристів, радуватись цьому прекрасному парку іпідтримувати наш український туризм», — Інна Величко, представниця ГО «Спілка сільського туризму в Україні».

Журналіст: Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button