Суспільство (відео)

«Це важливо»: документування та фіксація свідчень очевидців окупації Чернігівщини (Відео)

Записані історії та написані картини. Чернігів долучився до міжнародного воркшопу «Війна, наука та емоції: (не)проговорене», в якому взяли участь не лише українські науковці, але й закордонні колеги. Мета воркшопу – проінформувати суспільство про злочини окупантів в Україні, зокрема на Чернігівщині. В 2022 році в Чернігові був заснований проєкт «Гуманітарні аспекти російсько-української війни: історико-культурні візії та сучасні стратегії виживання».

«У травні 2022 року були здійснені перші експедиції до Чернігова, тоді вже деблокованого, та деокупованих населених пунктів області. Перший рік роботи в полі показав нам те, що перед науковцями стоять нові виклики, ризики і нові, скажімо так, незвичні особливості роботи у воєнному полі.

Цього року – це вже ніби звіт про роботу цих експедицій на другому етапі. Коли ми вже працюємо з людьми, які перепроживають свій досвід спілкування, які мають свій досвід пристосування до мирного життя», — співзасновниця Чернігівського науково-дослідного центру антропології війни Світлана Маховська.

Ціллю проєкту стали фіксація та збереження свідчень очевидців/учасників подій російсько-української війни з подальшою їх інтерпретацією та введенням до наукового обігу.

«Це про неготовність, це про психологічні травми, це про побут, який насправді повернувся на 100 років назад, і в тих умовах люди повинні були виживати й основне – залишитися людьми.

Це про те, як на Чернігівщині називали окупантів, із 24 лютого в переважній більшості населених пунктів вже не було цивілізації – не було зв’язку, тому, відповідно, коли ми записували перші в 2022 році свідчення, то дуже часто люди похилого віку називали окупантів, коли весь світ на них різні слова надумав, в нас говорили «фашисти», — заступник начальника управління культури і туризму ЧМР Катерина Литвин.

Документування свідчень очевидців дуже важливе, оскільки завдяки цьому ми можемо поширювати інформацію серед населення та зберегти історичні свідчення для нащадків.

«Насправді наша країна не має тієї фінансової підтримки, яку має країна-окупант. А це інформаційна війна. І вона теж важлива. Ті самі європейські країни. Ми знаємо 50/50. Хтось вірить росії, а хтось відстоює правду України. І тому власне за результатами в 2024 році ми матимемо збірку на 24 інтерв’ю, перекладених англійською мовою, і ми будемо поширювати це в Європі. Це буде контраргумент на те, що дійсно українці пережили», — заступник начальника управління культури і туризму ЧМР Катерина Литвин.

Проте важливо здійснювати ці дослідження одразу, оскільки з часом втрачаються деталі та здійснюється нашарування інформації.

«Людина втрачає умовне авторство своєї історії. Бо вона набуває іншого. Тому наше завдання: повернути людині авторство та максимально сформувати цю джерельну базу.

Коли ми розказуємо колегам про те, що ми почали робити, то в методологічному полі є й застороги, що, можливо, ви рано почали писати за такими слідами, а з іншого боку – це найцінніші матеріали, які ми сьогодні маємо, тому що вони справжні», — заступник начальника управління культури і туризму ЧМР Катерина Литвин.

Волонтерам-науковцям вдалося зібрати інформацію в очевидців Чернігова та навколишніх сіл, минулого року виїздили на прикордонну Городнянщину.

«Важко було стримувати себе. От грудка в горлі і сльози в очах, коли розказували про втрати дітей. Особливо це там село Золотинка. Жіночка розказувала про те, що її сина вивели в Ягідному в школі в дворі та розстріляли і вона про це не знала, вона вірила, що він живий. Історії, коли онуків виводили з підвалів і роздягали наголо. Це для того, щоб подивитися, чи нема на них якогось маркування», — заступник начальника управління культури і туризму ЧМР Катерина Литвин.

Кінцевою метою проєкту є видання монографії, аби про злочини окупантів знав увесь світ.

«Це цінно і це важливо. І до збірок інтерв’ю ми будемо кріпити невеличкі QR-коди, щоб могли почути бабусю, або дідуся, або бабусю з інвалідністю, або малу дитину. Коли її голос говорить правду, то не збрешеш», — заступник начальника управління культури і туризму ЧМР Катерина Литвин.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button