Суспільство

Тиск на агентів у рясах: що означає ухвалений ВР закон про заборону російської церкви

Однозначно, що ухвалення Верховною Радою України закону, який забороняє російську церкву в Україні, стало топовою новиною. Адже зазначається, що це важливий крок на шляху звільнення України від російського впливу та зміцнення української незалежності.

Закон прямо забороняє діяльність РПЦ в Україні. І через 30 днів після підписання закону Президентом й опублікування Державна служба етнополітики та свободи совісті отримає можливість перевіряти релігійні організації України на предмет афілійованості з московською церквою.

Якщо хоча б одна із семи визначених законом ознак пов’язаності релігійної організації з РПЦ буде виявлена, така організація отримає припис про усунення цього зв’язку протягом 30 днів.

Якщо зв’язок із Москвою не буде розірвано, держава звернеться до суду з позовом про заборону такої організації. Ось тільки судові процедури заборони почнуться аж через дев’ять місяців після опублікування закону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для відвідування шкіл і садків діти Чернігівщини повинні мати довідки про стан здоров’я і щеплення

Через три місяці від дня опублікування закону, протягом яких уряд має ухвалити необхідні підзаконні акти, релігійні організації зможуть також оцінюватися на предмет причетності до пропаганди «руского міра». Така пропаганда буде підставою для судової заборони користуватися державним і комунальним майном. Якщо вони не розірвуть зв’язків із московською церквою, то протягом двох місяців договори користування храмами, які належать державі чи місцевим громадам, будуть розірвані.

Тим часом народний депутат України Володимир В’ятрович зазначає про хвилю песимізмупісля ухвалення закону про РПЦ. Що, мовляв, насправді нічого не зміниться.

Але депутат називає цей песимізм шкідливим.

«Ухвалений учора закон містить механізми, що призведуть до ліквідації РПЦ та афілійованих із нею структур в Україні. Але щоб це сталося, потрібна увага суспільства та медіа до дій уповноважених до реалізації структур. Саме таким чином вдалося добитися реалізації, наприклад, таких важливих законів, як про декомунізацію та мову. Саме так може і має здійснитися остаточне припинення діяльності російської церкви в Україні», – написав у соцмережі Володимир В’ятрович.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button