Суспільство

Ковід, лептоспіроз, вірусні гепатити: інфекційна захворюваність на Чернігівщині зумовлює занепокоєння

Інфекційна захворюваність у нашому регіоні викликає занепокоєння. Її стан на сьогодні фахівці характеризують, як контрольовано нестабільний із тенденцією до збільшення та до можливості виникнення різних епідеміологічних ускладнень  і спалахів.

За словами Олександра Чепурного, генерального директора ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України», порівняно з аналогічним періодом минулого року майже на 40%, зросла захворюваність на гастроентероколіти, збільшується чисельність хворих на гостру респіраторну вірусну інфекцію, зокрема COVID, відзначається захворювання на таку інфекційну патологію, як лептоспіроз, вірусні гепатити.

«Починаючи з 29-го тижня року, а нині в нас 34-й, ми реєструємо збільшення захворюваності на коронавірусну хворобу удвічі за кожен попередній тиждень. Станом на минулий тиждень у нас було зареєстровано 669 нових випадків захворювання на коронавірус. Маємо три летальні випадки. Тобто епідемічний процес не властивий для цього періоду року, адже зазвичай захворюваність у нас збільшується в осінньо-зимовий період. Загалом на цей час на Чернігівщині налічується до п’яти тисяч захворілих», – зазначає Олександр Чепурний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Українські леви кобри не бояться»: в Чернігові відбудуться 20 неперевершених майстеркласів

Він каже, що ці показники не є загрозливими для введення обмежувальних заходів. Хоча занепокоєння спостерігається.

«У деяких регіонах України цей процес відбувається більш інтенсивно. Натомість ми наразі проводимо аналіз і працюємо в межах тих заходів, які в нас розроблені на можливі випадки.

Що захистити себе від штаму Омікрон, у нас є достатня кількість вакцини як для дорослих, так і для дітей. До того ж в Україні змінено схему вакцинації. Якщо раніше потрібно було отримати одну дозу вакцинації і через певний період проводити бустери і ревакцинації, то на сьогодні однієї вакцинації достатньо. Ревакцинація проводиться через рік тільки для осіб групи ризику: людей у віці 60+, людей із хронічними захворюваннями та інших вразливих категорій.

Але варто пам’ятати, що отримання вакцинації від коронавірусної хвороби не забезпечує 100-відсоткової вірогідності, що людина не захворіє. Але гарантує, що не буде тяжких ускладнень і захворювання пройде легко, з мінімальними негативними наслідками для здоров’я», – наголошує Олександр Чепурний.

Окрім уже згаданих недугів, на Чернігівщині спостерігається збільшення захворюваності на інфекції, що керуються засобами імунопрофілактики. Всього станом на 1 серпня зареєстровано 84 випадки захворюваності на інфекційні хвороби, яким можна запобігти шляхом імунопрофілактики. Це три випадки захворюваності на кір і 81 випадок захворювання на кашлюк. До речі, за аналогічний період минулого року в нашому регіоні не було жодного випадку захворюваності на кашлюк. Це все є ознаками певної інтенсифікації епідеміологічного процесу та загрози щодо інфекційної безпеки.

«Також маємо прикрі показники захворюваності на педикульоз. На жаль, наша область лідирує в Україні щодо захворюваності на педикульоз. І тут потрібні системні заходи, які ми проводимо в закладах освіти, визначаючи ризики та вживаючи певних профілактичних заходів», – каже Олександр Чепурний.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button