Суспільство

«Українські леви кобри не бояться»: в Чернігові відбудуться 20 неперевершених майстеркласів

Цікавий проєкт стартував сьогодні, 21 серпня, в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Ґалаґана. Він має таку ж назву, як і одна з робіт відомої української художниці Марії Примаченко «Українські леви кобри не бояться». До речі, ця робота зберігається в музейних фондах.

Музейники кажуть, що на створення проєкту надихнула саме ця робота.

«Марія Примаченко бачила своїх фантазійних звірів, як образи стійкості. Тож і ми присвячуємо проєкт образам тварин, які з’явилися від початку повномасштабного вторгнення. Ми хочемо долучити майстрів, які будуть візуалізувати ці образи, а також професіоналів, які працюють у різних техніках традиційних регіональних розписів. Але так склалося, що одні техніки є широковідомими, такі як Петриківська, що входить до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО, а є трошки призабуті, які ще, скажімо, утверджуються в поверненні свого статусу, наприклад, Київський розпис, Слобожанський чи Таврійський. Ми будемо залучати майстрів, власне, які продовжують традиції розпису своїх регіонів, а також які представляють окуповані території або території, де нині ведуться активні бойові дії, які активно обстрілюють із боку Росії», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначила Світлана Демченко, заступник директора художнього музею ім. Ґалаґана з наукової роботи, куратор проєкту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для відвідування шкіл і садків діти Чернігівщини повинні мати довідки про стан здоров’я і щеплення

Сьогодні для чернігівців відбулися два майстеркласи з Київського розпису та Самчиківського, який уже теж є доволі поширеним і широко відомим в Україні.

Майстеркласи провели Наталія Бойко та Ангеліна Пан, членкині Національної спілки майстрів народного мистецтва України, члени IOV (International Organisation of Folk Art).

До того ж, Ангеліна Пан – керівник, а Наталія Бойко – учасниця народного аматорського колективу декоративно-ужиткового мистецтва «Сучасна традиційність» КМЦ Дарницького району.

«Це тільки початок, ми плануємо провести 20 майстеркласів у межах цього проєкту. А підсумком має стати виставка, до якої увійдуть роботи майстрів з усієї України та яка експонуватиметься в чотирьох містах нашої держави: у Чернігові, Дніпрі, Запоріжжі та Миколаєві.

За результатами виставки ми також створимо каталог, і світлини найкращих робіт, які будуть створені під час майстеркласів, також увійдуть до цього каталогу», – розповіла Світлана Демченко.

До участі в майстеркласах організатори запрошують усіх охочих: дітей, дорослих, професійних художників і майстрів народної творчості, а також школярів і студентів, які займаються творчістю та яких цікавить образотворче мистецтво і творчий спадок.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button