Війна

Плов для поранених захисників: волонтери просять підтримати ініціативу (Фото)

Безперечно, в нинішній ситуації найважче доводиться нашим захисникам, бо щодня вони ризикують втратити найдорожче, що мають, – своє життя…

На жаль, чимало українських воїнів зазнають поранень, каліцтв, втрачають кінцівки… Тож на лікуванні в госпіталях і лікарнях зараз дуже багато військових. Зрозуміло, що лікування, відновлення, а почасти й адаптація до нових реалій – процес непростий. До того ж, захисники вже давно відірвані від родин, друзів і близьких.

Але, на щастя, є небайдужі люди, які хочуть зігріти наших захисників душевним теплом і почастувати смачненьким.

Зокрема, є кухар-волонтер Іван Рябчун, який уже два з половиною роки щоп’ятниці готує смачнючий плов для військових, які проходять лікування у Київському Центральному військовому шпиталі, Обласній клінічній лікарні, а віднедавна на прохання військового керівництва навідуватимуться ще й до Київської міської клінічної лікарні №4 .

«Щоп’ятниці кухар Іван Рябчун, який родом із Житомирщини, але живе в Києві,  готує смачнючий плов. Він каже, що то не плов, а ліки – такі ж гарячі, як його серце»

Насправді плов, приготовлений Іваном – це не рисова каша, яка виходить у багатьох. Він розсипчастий, там багато моркви, м’яса, родзинок, чорносливу….

Така дуже класна страва, яка водночас корисна та збалансована. Адже дуже часто волонтери приносять в госпіталі солодощі, які, особливо для тяжких поранених, дуже небажані, тому що вживання цукру не сприяє загоюванню ран. Натомість плов якраз з правильними східними спеціями й інгредієнтами, є доволі корисним», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Роман Макухін, який веде бізнес на Чернігівському прикордонні, зокрема має органічні поля лохини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікавий бізнес у чернігівській глибинці: біодинамічні поля лохини Романа Макухіна

Між тим, ця ініціатива реалізовується зовсім не через те, що в госпіталях нема чого їсти, а тому, що хлопцям хочеться домашнього. До того ж, справа не тільки в їжі, а в увазі, спілкуванні, підтримці.

Але для приготування плову потрібні якісні інгредієнти, яких треба чималенько і які коштують недешево. Самотужки кухар Іван Рябчун не може купувати все потрібне. Тому звернувся по підтримку до небайдужих українців.

Кошти на плов для наших поранених захисників варто перераховувати на волонтерську картку шеф-кухаря Івана Рябчуна 5363 5421 0718 9582

Донедавна до плову захисники мали ще й вітамінний бонус – свіжу й органічну лохину з полів Романа Макухіна, яку, до речі, возили не тільки до київських шпиталів, а й до чернігівського. Загалом – більш ніж 400 кілограмів ягід. Між тим, в бочці меду трапилася ложка дьогтю.

«Планували минулого тижня теж привезти, але наші місцеві мешканці вирішили інакше. У нас два дні не було охорони на полі і за ці два дні люди дуже активно займалися збором. Поділитися, звісно, з хлопцями в шпиталі ніхто не захотів. Тому минулого тижня у нас, на жаль, постачання лохини не відбулося. Такі реалії. Хтось працює, хтось волонтерить, а хтось просто ходить по чужих городах. Так і живемо…», – розповів пан Роман.

За його словами, сезон лохини вже відійшов, бо на полях ростуть тільки ранні сорти.

«Коли висаджували лохину в 2016-2018 році, то не планували пізні сорти через наш північний регіон. Вони краще себе показують у середній полосі, на півдні. Тоді ми не ризикнули, хоча з тим, як зараз клімат змінюється, можна було б.

Нині на полях ростуть п’ять різних сортів. І купажем ягоди збиралися, і, відповідно, привозили та роздавали їх так само. Трішки  ягід, може, і залишилося на полях, але зараз основне завдання – полити рослини, бо нині сезон без дощів. Тож зараз колеги-фермери допомагають із поливом», – розповів Роман Макухін.

За його словами, ініціатива з домашніми смаколиками дуже важлива для поранених бійців:

«Не обов’язково плов, може бути, і гарбузова каша, але теж корисна, сезонна і смачна. Дуже важливо хлопцям давати цю підтримку, тому що це не тільки про їжу, а про вдячність».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Svetlana Halai

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button