Суспільство

Суджа та Чернігівщина: екскурс у минуле

Російське містечко Суджа, розташоване приблизно за 10 кілометрів від кордону з Сумською областю, останнім часом у всіх на слуху. Усе через те, що нині цю територію контролюють українські військові внаслідок операції в курській області.

І вже відзнято багато відеосюжетів, що тамтешнє населення знає і розмовляє українською мовою. І це – не випадково.

«Суджа, як і багато прикордонних населених пунктів, які межують з Україною, насамперед на північному сході нашої держави дійсно мали і мають історичні, культурні й родинні зв’язки з Україною. Значна частина населення – це етнічні українці, передусім із Чернігівщини, які через різні історичні обставини опинилися на території прикордоння російської федерації. Тому в сюжетах ЗМІ з курської області ми й чуємо українську мову.

Сама Суджа – це територія колишнього Чернігівського князівства. Тому цей регіон і частина сучасної курської області російської федерації – це була територія колишнього Чернігівського князівства, його східні околиці.

Взагалі на сьогодні територія курської області, де цей населений пункт знаходиться, й інші села цієї області, які межують з Україною, а також частина брянської, орловської, белгородської і воронезької областей дійсно пов’язані родинними зв’язками з Україною. Особливо активно цей процес відбувався у ХІХ, ХХ столітті, бо ці території були спочатку у складі російської імперії, а потім – радянської держави. Оскільки кордонів не було, то передусім селяни (як більшість населення) відносно вільно мали змогу пересуватися на цих територіях. Як ми знаємо, більшість українських земель була окупована московією (згодом, російська імперія) у XVIIXVIII ст.

І взагалі: значна частина сучасної брянської області, насамперед стародубщина, яка була також територією Чернігівського князівства, козацької України – стародубський полк, отримала дуже потужний розвиток за часів Гетьманщини у XVIIXVIII сторіччі», – в коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Максим Блакитний, кандидат історичних наук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плов для поранених захисників: волонтери просять підтримати ініціативу (Фото)

Україна як правова держава визнає свої кордони на 1991 рік, але, за словами історика, хоча б культурно й етнічно на них можна поглянути значно ширше.

Водночас історія знає приклади, які стають реальністю внаслідок воєн.

«Якщо казати про наслідки Другої світової війни для радянського союзу, то радянський союз отримав собі територію колишнього німецького Кенігсберга або сучасного Калінінграда.

Тому території, які нині контролюють ВСУ в курській області, в теорії можна розглядати як компенсацію, але на практиці це дуже малоймовірно. Водночас історія показує нам, що все можливо», – пояснив історик.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button